Normes europees sobre la seguretat dels productes

???label.download.pdf???
  • L’objectiu és abordar els riscos de les noves tecnologies i les vendes per Internet.
  • Millor protecció de menors, persones amb discapacitat i altres consumidors vulnerables.
  • S'agilita l'eliminació de mercaderies perilloses i la retirada de productes.
  • Els accidents evitables causats per productes insegurs costen 11.500 milions d'euros anuals.

La nova llei garantirà que els productes venuts a la UE, tant a internet com a botigues, compleixin els criteris de seguretat més exigents.

L'Eurocambra va aprovar dijous -amb 569 vots a favor i 13 en contra- la renovació de les normes europees sobre la seguretat dels productes de consum no alimentaris. El nou reglament adapta la Directiva relativa a la seguretat general dels productes a l'evolució del mercat impulsada per la digitalització i el comerç electrònic.

Optimització de les avaluacions de la seguretat

Per garantir que cap producte comercialitzat pugui posar en risc els consumidors, les avaluacions de la seguretat dels productes incloses al Reglament tenen en compte els perills potencials per als grups més vulnerables, com els menors, així com consideracions de gènere i de ciberseguretat.

Vigilància del mercat i botigues en línia

El Reglament relatiu a la seguretat general dels productes amplia les obligacions per als operadors econòmics, des del fabricant fins a l'importador passant pel distribuïdor. A més, reforça les competències de les autoritats encarregades de vigilar el mercat i estableix nous requisits per a les plataformes de venda en línia. En concret, aquestes plataformes han de cooperar amb les autoritats de vigilància del mercat per neutralitzar possibles riscos. Per part seva, les autoritats de vigilància poden exigir als mercats en línia que eliminin o bloquegin l'accés a productes perillosos com més aviat millor i, com a molt tard, en un termini de dos dies hàbils.

Els productes procedents de fora de la UE només es poden comercialitzar si hi ha un operador econòmic establert a la UE responsable de la seva seguretat.

Nota de premsa. Parlament Europeu