Una indústria tèxtil més ecològica i sostenible

Descarregar Pdf

• Mesures més estrictes a la UE per a combatre l'excés de producció i consum de tèxtils

• Els productes de confecció han de ser més duradors i fàcils de reutilitzar, reparar i reciclar

• La producció de roba i calçat ha de ser circular, sostenible i justa socialment

• Prohibició de destruir el gènere no venut o retornat

Els eurodiputats demanen a la Comissió i als països de la UE acabar amb la «moda ràpida» i ajudar els consumidors a fer eleccions més sostenibles i èticament responsables.

El ple va donar dijous vistiplau a les recomanacions per a una estratègia de la UE per a tèxtils sostenibles i circulars, amb 600 vots a favor, 17 en contra i 16 abstencions. El text proposa mesures perquè els productes de confecció venuts a la UE siguin més duradors i fàcils de reutilitzar, reparar i reciclar. La producció tèxtil ha de respectar els drets humans, socials i laborals, així com el medi ambient i el benestar animal, en tota la cadena de subministrament. Els eurodiputats també proposen acabar amb l'anomenada «moda ràpida».

El Parlament vol que els consumidors tinguin més informació i facilitar així que triïn productes sostenibles. També reclama que la pròxima revisió del reglament sobre disseny ecològic inclogui la prohibició de destruir el gènere no venut o retornat. Els eurodiputats demanen regles clares per a frenar el postureig verd dels fabricants, que podrien incloure's en les propostes legislatives en tràmit sobre capacitació dels consumidors per a la transició ecològica o sobre al·legacions mediambientals.

La futura revisió de la directiva marc sobre deixalles també ha d'incorporar, segons els eurodiputats, objectius específics per a evitar el desaprofitament de tèxtils, així com sobre la recollida, reutilització i reciclatge. La resolució anima la Comissió a posar en marxa una iniciativa per a evitar i minimitzar la dispersió de microplàstics i microfibres a l'entorn sense dilació.

Nota de premsa. Parlament Euorpeu