Paquet de primavera del Semestre Europeu 2024

Descarregar Pdf

La Comissió ofereix orientacions sobre polítiques públiques als estats membres en el marc del paquet de primavera del Semestre Europeu 2024 

per tal de forjar una economia forta i preparada per al futur que garanteixi la competitivitat, la resiliència i la prosperitat a llarg termini per a tothom, alhora que es mantenen unes finances públiques sanejades, davant d’un entorn geopolític canviant.

La UE està decidida a prendre més mesures per reforçar la seva competitivitat, prosperitat i lideratge a llarg termini en l’escena internacional i per millorar la seva autonomia estratègica oberta. Per bé que la Unió Europea i els seus estats membres poden comptar amb actius importants, la UE continuarà treballant en els reptes estructurals que n’obstaculitzen la competitivitat i vetllarà per assolir més creixement de la productivitat i més inversions i per resoldre l’escassetat de mà d’obra i de competències.

Això exigeix un plantejament integrat que abasti tots els àmbits de les polítiques públiques: l’estabilitat macroeconòmica, la promoció de la sostenibilitat mediambiental, la productivitat i l’equitat. El Semestre Europeu proporciona aquesta coordinació de les polítiques, que també abasta l’execució de NextGenerationEU, amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) com a element central, i dels programes de la política de cohesió. El cicle del Semestre Europeu també proporciona informació actualitzada sobre l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible i defineix les prioritats d’inversió per a la pròxima revisió intermèdia de la política de cohesió.

Resiliència davant dels reptes

El Semestre Europeu ha tingut un paper crucial a l’hora de fomentar respostes de política econòmica fortes i coordinades en els últims cinc anys, en què la UE ha fet front a una sèrie de reptes extraordinaris. La Unió ha demostrat una enorme resiliència econòmica i social davant de pertorbacions greus com ara la pandèmia de covid-19, la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna i l’augment del preu de l’energia i l’elevada inflació que ha comportat. De cara al futur, les previsions econòmiques de la primavera del 2024 pronostiquen un creixement del PIB el 2024 de l’1,0 % a la UE i del 0,8 % a la zona euro, gràcies a un mercat de treball fort i al dinamisme del consum privat. El 2025 es preveu que el creixement s’acceleri encara més fins a situar-se en l’1,6 % a la UE i l’1,4 % a la zona euro. Pel que fa a la inflació, la predicció és que es redueixi del 6,4 % el 2023 al 2,2 % del 2025.

Recomanacions específiques per a cada estat membre

Els informes per país de 2024 analitzen l’evolució econòmica, social i de l’ocupació en cada estat membre i fan balanç de l’execució dels plans de recuperació i resiliència (PRR) i dels programes de la política de cohesió. Els informes també assenyalen els reptes principals, amb especial èmfasi en la competitivitat, i les reformes i inversions prioritàries. A partir d’aquesta anàlisi, la Comissió proposa recomanacions específiques per a cada país per donar orientacions als estats membres sobre la manera d’encarar els reptes principals que no s’aborden en els PRR dels estats membres o que només s’hi tracten parcialment.

L’execució efectiva de NextGenerationEU i la política de cohesió són un impuls crucial per a la competitivitat de l’economia de la UE

Tal com il·lustren els informes per país d’enguany, NextGenerationEU i altres programes de finançament de la Unió Europea han ajudat a la recuperació de la UE i a avançar cap a un futur més verd, més digital, més just i més resilient gràcies a la creació d’ocupació, la millora de la competitivitat, l’estabilitat macroeconòmica i la cohesió social i territorial.

Fins ara, la Comissió ha desemborsat més de 240 000 milions d’euros als estats membres en concepte de subvencions i préstecs de l’MRR perquè duguin a terme reformes i inversions clau. També s’han desemborsat més de 252 000 milions d’euros dels fons de la política de cohesió des de l’inici de la pandèmia de covid-19.

La majoria d’estats membres continuen avançant a bon ritme en l’execució del seu PRR i dels programes de la política de cohesió. Alguns estats membres, però, han d’actuar amb urgència davant dels endarreriments i de reptes estructurals per tal que les inversions i reformes que figuren en el seu PRR es puguin dur a terme oportunament. Aquest cicle del Semestre també ofereix orientacions als estats membres de cara a la pròxima revisió intermèdia dels programes de la política de cohesió.

 Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Comissió Europea).