Un Pacte Industrial Net per donar suport a la competitivitat i la descarbonització de la UE

Descarregar Pdf

La Comissió Europea ha presentat el Pacte Industrial Net, una iniciativa estratègica dissenyada per impulsar la competitivitat i resiliència industrial europea mentre accelera la descarbonització. Aquest pla sorgeix com a resposta als elevats costos energètics i la competència global, sovint deslleial, que afecten la indústria europea.

El Pacte se centra principalment en dos sectors interrelacionats: les indústries de gran consum energètic i les tecnologies netes. També incorpora la circularitat com a element central per maximitzar l'aprofitament de recursos i reduir dependències externes.

Principals línies d'acció

  1. Reducció de costos energètics: s'ha adoptat un Pla d'Acció per a una Energia Assequible que agilitzarà l'adopció d'energia neta, accelerarà l'electrificació i completarà el mercat interior energètic mitjançant interconnexions.
  2. Estímul de la demanda de productes nets: la Llei d'Acceleració de la Descarbonització Industrial introduirà criteris de sostenibilitat i fabricació europea en contractacions públiques i privades. També llançarà una etiqueta voluntària d'intensitat de carboni per a productes industrials, començant per l'acer en 2025, seguit del ciment.
  3. Finançament de la transició: el Pacte mobilitzarà més de 100.000 milions d'euros, incloent:
    • Un nou marc d'ajudes estatals amb aprovació simplificada.
    • Reforç del Fons d'Innovació i proposta d'un Banc de Descarbonització Industrial.
    • Modificació del Reglament InvestEU per a mobilitzar 50.000 milions addicionals.
    • Nous instruments de finançament del Banc Europeu d'Inversions.
  4. Accés a materials crítics i circularitat: s'establirà un mecanisme perquè les empreses europees puguin agregar la seva demanda de matèries primeres fonamentals i es crearà un Centre de Matèries Primeres Fonamentals per a adquisicions conjuntes. La Llei d'Economia Circular de 2026 cercarà que el 24% de les matèries entri en l'economia circular per a 2030.
  5. Actuació global: es llançaran associacions de comerç i inversió netes mentre es reforcen instruments de defensa comercial i el Mecanisme d'Ajust en Frontera per Carboni.
  6. Desenvolupament de talent: una Unió de les Competències, amb 90 milions d'euros d'Erasmus+, reforçarà les habilitats en indústries estratègiques, promourà l'ocupació de qualitat i farà costat a treballadors afectats per les transicions.

Aquest Pacte, anunciat com a prioritat en les orientacions polítiques 2024-2029 de la presidenta Von der Leyen, es fonamenta en un diàleg intens amb líders industrials, interlocutors socials i societat civil en el marc de la Declaració d'Anvers i els diàlegs sobre la transició energètica.

Més informació:

(Font: Comissió Europea)