Transició cap a una energia neta a la indústria de la UE

Descarregar Pdf

La Comissió ha adoptat una Comunicació que fa balanç d’una sèrie de diàlegs sobre la transició vers una energia neta centrats en la transformació d’Europa en una economia neta, eficient en l’ús dels recursos, justa i competitiva. La presidenta Von der Leyen va anunciar la posada en marxa dels diàlegs en el seu discurs sobre l’estat de la Unió del 2023 amb l’objectiu de debatre amb la indústria i els agents socials europeus la manera de reforçar i ajudar a l’execució del Pacte Verd Europeu per tal de contribuir a un plantejament industrial reforçat. Els diàlegs els ha presidit el vicepresident executiu Maroš Šefčovič. El balanç que se’n presenta avui nodrirà el debat que mantindran els dirigents europeus en la pròxima reunió del Consell de la UE sobre els propers passos en la transició neta d’Europa.

La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha declarat: «El Pacte Verd Europeu és, i sempre ha estat, l’estratègia de creixement d’Europa. El creixement net reporta beneficis reals a la nostra indústria, i la indústria l’ha adoptat, perquè en l’economia europea del futur la competitivitat i la sostenibilitat aniran de bracet. Ara que hi ha un marc regulador predictible, els diàlegs sobre la transició vers una energia neta són una fórmula de col·laboració important amb la indústria i els agents socials per aplicar-lo amb la màxima eficàcia possible. Els diàlegs han demostrat que tots els nostres socis s’han compromès a complir aquesta tasca i a assolir els nostres ambiciosos i essencials objectius. A partir de les observacions en sorgeixin, Europa continuarà donant suport a la indústria en la creació d’un model de negoci ajustat a una economia descarbonitzada».

Fins ara s’han celebrat nou diàlegs sobre la transició vers una energia neta. La indústria i els agents socials han reafirmat el seu compromís ferm per definir i executar el Pacte Verd Europeu. Els agents socials han destacat la importància de garantir la justícia social de la transició i de crear llocs de treball de qualitat, així com la necessitat de reforçar el diàleg social estructurat. Els diàlegs han versat sobre l’hidrogen, les indústries intensives en energia, la tecnologia neta, la infraestructura energètica, les matèries primeres fonamentals, la bioeconomia forestal, les ciutats, la mobilitat neta i l’acer. 

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Comissió Europea).