Torna l'estabilitat als mercats agrícoles de la UE
Descarregar PdfEls mercats agrícoles de la UE mostren signes positius d'estabilització, segons l'edició de tardor del 2024 de l'informe sobre les perspectives a curt termini dels mercats agrícoles de la UE, publicat per la Comissió.
Segons l'informe, aquestes tendències positives es deuen principalment al fet que els costos dels materials han disminuït constantment en els darrers mesos, ja que la inflació dels aliments ha tornat a una taxa moderada. L'entorn macroeconòmic i de preus dels aliments en general apunta a possibles millores en la demanda de productes agroalimentaris a la majoria dels sectors. Tot i això, les perspectives segueixen estant subjectes a un alt grau d'incertesa, vinculat a fenòmens meteorològics, conflictes geopolítics i malalties animals i vegetals. Des de l'edició de primavera de les perspectives a curt termini, les condicions meteorològiques adverses s'han revelat més freqüents i perjudicials, afectant la producció i els nivells de qualitat dels grans cultius herbacis.
Per exemple, la producció de cereals de la UE per al període 2024-2025 s'estima en 260,9 milions de tones, aproximadament un 7% per sota de la mitjana quinquennal, cosa que representa la producció més baixa de l'última dècada. Això és degut a unes condicions meteorològiques desfavorables que afecten els rendiments i, en part, la reducció de la superfície cultivada deguda, entre altres coses, a un excés de pluja que pertorba la sembra. Els cultius més afectats són el blat tou i el blat de moro, mentre que la producció de civada, ordi i blat dur ha augmentat. Tot i això, el 2024-2025, s'espera que la producció d'oli d'oliva torni a nivells mitjans —2 milions de tones— després de dos anys de baixa producció i preus rècord. Es preveu que l'oferta de llet de la UE augmenti marginalment el 2025 i que la producció de formatge de la UE augmenti encara més el 2025, ja que les exportacions de formatge de la UE podrien beneficiar-se de preus competitius. S'estima que la producció de carn de porcí de la UE disminuirà lleugerament un 0,5 % el 2024 i un 0,2 % el 2025. No obstant això, el sector de l'aviram de la UE compta amb unes perspectives de mercat força bones el 2024, amb un creixement del 4% en la producció i un augment del 3% en les exportacions.
Més informació: Comissió Europea