S’inaugura a Barcelona un nou supercomputador europeu de primer ordre

Descarregar Pdf

Avui s’ha inaugurat a Barcelona el MareNostrum 5, el nou supercomputador europeu de primer ordre, que actualment se situa entre els deu supercomputadors més potents del món. Està ubicat al Barcelona Supercomputing Center 

i a partir de març de 2024 hi podran accedir un ampli ventall d’usuaris dels àmbits de la recerca i la indústria europees.

El MareNostrum 5 pot arribar a una potència de 314 petaflops, o 314 000 bilions de càlculs per segon. També és el supercomputador més verd d’Europa. Presentarà una gran eficiència energètica, ja que s’alimentarà exclusivament d’energia sostenible i la calor que generi es farà servir per escalfar l’edifici on està ubicat.

El MareNostrum 5, un dels sistemes de supercomputació més innovadors del món, s’ha dissenyat específicament per resoldre problemes científics complexos. Ajudarà a fer avançar la feina que es du a terme a Europa en diversos camps. Per exemple, donarà suport a la recerca europea en medicina en el desenvolupament de medicaments i vacunes i amb les simulacions de propagació de virus. També es pot fer servir per a aplicacions tradicionals de la supercomputació, en àmbits com la recerca climàtica, l’enginyeria, la ciència dels materials i les ciències de la Terra.

Aquest supercomputador reforçarà altres iniciatives europees com ara Destinació Terra que pretén generar un model digital de la Terra d’alta precisió a escala mundial, i el bessó virtual europeu de l’ésser humà que la Comissió també ha presentat avui. La iniciativa Bessó Humà Virtual ajudarà els científics a comprendre més bé l’organisme humà i permetrà millorar l’atenció sanitària i la medicina personalitzada.

MareNostrum 5 també s’ha concebut perquè l’utilitzin els desenvolupadors d’intel·ligència artificial. Farà servir els xips acceleradors més avançats que existeixen, cosa que ajudarà a respondre a les necessitats de les plataformes emergents d’intel·ligència artificial i impulsar el rendiment dels models de llenguatge extensos europeus. Tal com va anunciar la presidenta Von der Leyen en el seu discurs sobre l’estat de la Unió el MareNostrum 5 estarà disponible perquè les empreses emergents europees d’intel·ligència artificial 

hi entrenin els seus models. Això contribuirà a accelerar el desplegament de les tecnologies europees i els algoritmes d’intel·ligència artificial ètics que permetin a la UE de liderar la labor a nivell mundial per una intel·ligència artificial responsable, ètica i segura.

El nou sistema suposa una inversió total de més de 151 milions d’euros en concepte d’adquisició i manteniment, dels quals el 50 % prové de la UE i l’altre 50 % l’aporta un consorci encapçalat per Espanya en què també participen Portugal i Turquia.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí.