Seguretat alimentària mundial i suport als pagesos i els consumidors de la UE

Descarregar Pdf

Avui la Comissió Europea ha presentat un conjunt de mesures a curt i mitjà termini per reforçar la seguretat alimentària mundial i per donar suport als pagesos i als consumidors de la UE davant l’augment dels preus dels aliments i d’inputs com ara l’energia i els fertilitzants. L’increment dels preus de les matèries primeres, que s’ha accelerat arran de la invasió russa d’Ucraïna, posa de manifest una vegada més la necessitat que les cadenes de subministrament agràries i alimentàries de la UE siguin més resilients i sostenibles, en consonància amb l’estratègia «Del camp a taula».

La Comissió s’ha compromès a prendre totes les mesures que calgui per garantir que la UE, en qualitat d’exportadora neta d’aliments i de gran productora agroalimentària, contribueixi a la seguretat alimentària mundial, en particular a Ucraïna, el nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà, que depenen en gran mesura de les importacions de cereals, així com a Àsia i l’Àfrica subsahariana. La UE és un dels principals proveïdors d’ajuda humanitària i al desenvolupament en matèria d’alimentació i sistemes alimentaris.

Actualment a la UE no perilla la disponibilitat d’aliments, atès que el continent és autosuficient en molts productes agraris. No obstant, el nostre sector agrari és un importador net de determinats productes, com ara el pinso proteic. Aquesta vulnerabilitat, juntament amb l’augment de costos dels inputs com ara els fertilitzants i els combustibles fòssils, està plantejant dificultats de producció als pagesos i disparant els preus dels aliments.

El vicepresident executiu de la Comissió Valdis Dombrovskis ha declarat: «La guerra de Rússia contra Ucraïna ha provocat molts problemes, alguns dels quals estan relacionats amb la seguretat alimentària mundial. En matèria d’alimentació, ara és hora que Europa demostri la seva solidaritat: per ajudar Ucraïna, la seva gent i els seus pagesos, així com els països vulnerables importadors d’aliments d’arreu del món que s’enfronten a l’augment dels preus i a potencials mancances d’aliments. Continuarem proporcionant ajuda humanitària per pal·liar el patiment dels ucraïnesos garantint-los l’accés als béns i serveis essencials, en especial els aliments. Alhora, cal que evitem les restriccions a l’exportació per contenir els preus dels aliments. Si bé la UE no està en risc pel que fa a la seguretat alimentària, igualment hem de treballar en l’àmbit de l’assequibilitat dels aliments i prendre mesures per millorar la resiliència i la sostenibilitat de la nostra cadena agroalimentària per fer front a crisis futures

El comissari d’Agricultura, Janusz Wojciechowski, ha declarat: «No deixarem sola Ucraïna davant l’agressió russa. La nostra prioritat és garantir que els ucraïnesos tinguin prou menjar, combustible i aigua. També els ajudarem a continuar sembrant i conreant cereals i plantes oleaginoses, que són molt necessaris tant per a ells mateixos com per al món sencer, i a facilitar-ne l’exportació. La UE és una superpotència agrària i vetllarem perquè els nostres pagesos tinguin tot el suport de la Comissió per donar resposta a la necessitat mundial d’aliments. I ho farem alhora que treballem per fer que les nostres cadenes alimentàries siguin més sostenibles i resilients de cara a crisis futures

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí