Previsions econòmiques de la tardor del 2021

Descarregar Pdf

L’economia de la UE s’està recuperant de la recessió provocada per la pandèmia més ràpid del que s’esperava. Amb l’avenç de les campanyes de vacunació i l’aixecament de les restriccions, a la primavera es va reprendre el creixement, que va continuar durant l’estiu apuntalat per la reobertura de l’economia. Malgrat que les turbulències van en augment, es preveu que l’economia de la UE continuï creixent en el període que abasten aquestes previsions i que arribi a unes taxes de creixement del 5 % el 2021, el 4,3 % el 2022 i el 2,5 % el 2023. Les taxes de creixement previstes per a la zona de l’euro són idèntiques a les de la UE el 2021 i el 2022 i del 2,4 % el 2023. Aquest pronòstic depèn en gran mesura de dos factors: l’evolució de la pandèmia de covid-19 i el ritme en què l’oferta s’adapti al canvi sobtat en la demanda arran de la reobertura de l’economia.

L’economia europea torna a una tendència expansiva abans del previst

La taxa de creixement del PIB de la UE en el segon trimestre del 2021, de gairebé un 14 % en termes anuals, ha estat el valor més alt de què es té constància i és de la mateixa magnitud que la caiguda sense precedents del PIB que es va donar en el mateix període de l’any passat, amb la primera onada de la pandèmia. En el tercer trimestre del 2021 l’economia de la UE ha recuperat el nivell de producció d’abans de la pandèmia i ha passat de la fase de recuperació a la d’expansió.

Es preveu que la demanda interna continuï impulsant aquesta expansió. La millora dels mercats de treball i la reducció prevista de l’estalvi haurien de contribuir a mantenir el ritme de despesa dels consumidors. L’execució del Mecanisme de recuperació i resiliència també comença a tenir un paper important en el foment de les inversions públiques i privades.

No obstant, el creixement s’enfronta a noves turbulències. Els colls d’ampolla i les pertorbacions en el subministrament a escala mundial estan passant factura a l’activitat econòmica a la UE, en particular en la indústria manufacturera, que té un nivell d’integració elevat. A més, després d’una caiguda marcada el 2020, el preu de l’energia, i en especial el del gas natural, ha augmentat a un ritme frenètic en l’últim mes i ara se situa molt per sobre del nivell d’abans de la pandèmia. Es preveu que això repercuteixi en el consum i en la inversió.

El mercat de treball continuarà millorant

Els mercats de treball de la UE han millorat notablement gràcies a la flexibilització de les restriccions en les activitats relacionades amb el consum. El segon trimestre d’aquest any l’economia de la UE va crear aproximadament 1,5 milions de llocs de treball nous, molts treballadors van sortir dels programes de manteniment dels llocs de treball i la taxa d’atur es va reduir. Tot i això el nombre total de persones en actiu a la UE encara era un 1 % inferior al nivell anterior a la pandèmia.

Del segon trimestre ençà l’atur s’ha reduït encara més. La taxa d’atur de la UE el mes d’agost, del 6,8 %, supera per molt poc la taxa registrada a finals del 2019. Les dades publicades després de la data de tancament de les previsions mostren que al setembre va continuar baixant. Les enquestes de la Comissió en matèria d’activitat empresarial indiquen l’existència de bosses d’escassetat de mà d’obra, especialment en els sectors en què creix més l’activitat. Com més perduri aquesta escassetat més augmentarà el risc que freni l’activitat i es tradueixi en inflació mitjançant la pressió salarial.

Segons les previsions, la taxa d’ocupació de la UE creixerà un 0,8 % enguany, un 1 % el 2022 i un 0,6 % el 2023. Es preveu que l’ocupació superi el nivell d’abans de la pandèmia l’any que ve i passi a la fase d’expansió el 2023. Es preveu que l’atur a la UE passi del 7,1 % d’aquest any al 6,7 % el 2022 i al 6,5 % el 2023. A la zona de l’euro, es preveu que aquests tres anys sigui del 7,9 %, el 7,5 % i el 7,3 %, respectivament.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí