Previsions econòmiques de la primavera del 2021

Descarregar Pdf

Les previsions econòmiques de la primavera del 2021 apunten al fet que l’economia de la UE creixerà un 4,2 % el 2021 i un 4,4 % el 2022. Es preveu que l’economia de la zona de l’euro creixi un 4,3% enguany i un 4,4 % l’any vinent. Això significa una millora substancial de les perspectives de creixement respecte de les previsions econòmiques de l’hivern del 2021, que es van presentar al febrer. Les taxes de creixement continuaran presentant diferències arreu de la UE, però el més probable és que les economies de tots els estats membres tornin als nivells anteriors a la crisi abans no acabi 2022.

El creixement econòmic es revifarà a mesura que la taxa de vacunació augmenti i es relaxin les mesures de contenció

La pandèmia del coronavirus ha suposat una pertorbació de dimensions inèdites per a les economies europees. El 2020, l’economia de la UE es va contraure un 6,1 %, i la de la zona de l’euro, un 6,6 %. Tot i que, en general, les empreses i els consumidors s’han adaptat per sobreposar-se a les mesures de contenció, certs sectors, com ara el del turisme o els serveis presencials, continuen patint-ne les conseqüències.

El repunt de l’economia europea que va començar l'estiu passat va estancar-se en el darrer trimestre de 2020 i en el primer de 2021, quan van introduir-se noves mesures de salut pública per contenir l'augment del nombre de casos de covid-19. Tanmateix, està previst que les economies de la UE i de la zona de l’euro tornin a créixer amb força a mesura que la taxa de vacunació augmenti i les restriccions es vagin alleujant. Aquest creixement serà impulsat pel consum privat, la inversió i l’augment de la demanda d’exportacions de la UE gràcies a una economia mundial cada cop més forta.

La inversió pública com a percentatge del PIB arribarà al seu nivell més alt en més d’una dècada l’any 2022. Serà impulsada pel Mecanisme de recuperació i resiliència, l’instrument clau i el nucli de NextGenerationEU.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí