Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat

Descarregar Pdf

La Comissió Europea ha reconegut els esforços de Catalunya, la ciutat de Terrassa i el municipi de Zarza (Badajoz) per reforçar la diversitat i la inclusió a la seva societat.

En una cerimònia d’alt nivell celebrada a Brussel·les, la comissària d’Igualtat, Helena Dalli, juntament amb la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová, i la representant del Comitè de les Regions, Kate Feeney, han anunciat els noms dels guanyadors dels Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat d’enguany.

Nou institucions de set països s’han repartit els guardons d’or, plata i bronze en tres categories.

Espanya s’ha endut en total tres distincions. La ciutat de Terrassa ha guanyat el guardó d’or en la categoria de governs locals o regionals de més de 50 000 habitants per les seves iniciatives i polítiques en matèria de diversitat. Segons el jurat, Terrassa ha demostrat una estratègia intersectorial i transversal sòlida. La ciutat compta amb la infraestructura institucional per aplicar aquesta estratègia amb sistemes positius de compromís a través d’organismes de participació que impliquen la societat civil.

Brussel·les ha obtingut el guardó de plata i la capital de Finlàndia, Hèlsinki, el de bronze.

La Zarza ha rebut el guardó d’or en la categoria de governs locals o regionals de menys de 50 000 habitants pel seu compromís per salvaguardar els drets d’un ampli ventall de col·lectius. El municipi compta amb nombroses iniciatives que abasten la comunicació, la formació, l’ocupació, l’esport, l’accessibilitat, la conscienciació, el transport i l’espai públic. A més, l’Ajuntament dona exemple en la contractació de persones amb discapacitat i gent gran.

El guardó de plata ha anat a parar a Labin (Croàcia) i el de bronze, al municipi portuguès de Fundao.

Catalunya ha rebut el guardó de plata en la categoria especial de promoció de la inclusió LGTBIQ per la seva determinació per adaptar les polítiques públiques a les necessitats de la comunitat LGTBIQ+. La tasca de Catalunya s’ha fonamentat en una legislació concreta i una àmplia atenció a la igualtat en el pla de govern, amb una conselleria i una direcció general específiques per impulsar els avenços i sistemes d’integració.

El guardó d’or ha estat per a la ciutat polonesa de Gdansk i el de bronze, per a la ciutat italiana de Reggio Emilia.   

Els Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat marquen l’inici del Mes Europeu de la Diversitat, que se celebra anualment i dona a conèixer la importància de la diversitat i la inclusió en el lloc de treball i en el conjunt de les nostres societats.

Sobre el concurs #DiversityCapitals

Els Premis reconeixen la feina que duen a terme les ciutats, els pobles i les regions de la Unió Europea per promoure la inclusió i crear societats en què no hi hagi discriminació.

El concurs és una oportunitat perquè els governs locals o regionals presentin polítiques i iniciatives que creen espais més diversos i inclusius per a la seva ciutadania.

Abasta iniciatives que promouen la diversitat i la inclusió en termes de sexe, origen racial o ètnic, religió o creences, discapacitat, edat i orientació sexual, així com la interseccionalitat, la relació interconnectada de diverses formes de categorització social.

Llegiu la nostra informació per a la premsa si voleu obtenir més detalls sobre els Premis i el seu funcionament.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Representació de la Comissió Europea a Barcelona)