Pràctiques professionals a les institucions comunitàries

Descarregar Pdf

Fins al proper 31 de gener del 2023 (12:00, hora de Brussel·les) pots presentar la teva candidatura al programa Blue Book de la Comissió: una gran oportunitat per gaudir d'una experiència professional a les institucions de la UE.

Informació d'interès

La Comissió Europea acaba d'obrir el termini de la primera convocatòria anual de les pràctiques Blue Book, a realitzar durant els 5 mesos compresos entre l'1 d'octubre del 2023 i el 28 de febrer del 2024.

El termini de sol·licituds romandrà obert fins al proper 31 de gener de 2023.

Es tracta de pràctiques a temps complet amb una retribució mensual d'uns 1.300€, a desenvolupar en alguna de les direccions generals (DGs), serveis o agències executives de la Comissió.

Igual que en anteriors convocatòries, també pots optar per sol·licitar les pràctiques a altres institucions, organismes i agències descentralitzades de la UE.

En cas de ser seleccionat, desenvoluparàs les teves pràctiques principalment a Brussel·les. Encara que també ho podràs fer a Luxemburg o a altres ciutats de la Unió, depenent de la institució o servei de destinació.

Què ofereix el programa Blue Book?

Podràs conèixer de primera mà les polítiques i els processos de les institucions comunitàries. Les pràctiques Blue Book ofereixen l'oportunitat de ser partícip de les activitats d'institucions fonamentals en el dia a dia de la Unió, com la mateixa Comissió.

Igualment, disposareu de l'ocasió de posar en pràctica els coneixements adquirits durant la vostra formació acadèmica en un entorn internacional, multicultural i dinàmic conformat per funcionaris, agents i companys procedents de tota la geografia europea.

Les pràctiques estan obertes a una gran varietat d'àmbits professionals: Dret; cooperació i desenvolupament; educació i cultura; gestió administrativa i financera; comunicació i periodisme; recursos humans; gestió mediambiental; política exterior; traducció i interpretació, etc.

Requisits d'admissió

Per poder ser preseleccionat has de disposar d'una titulació universitària d'almenys 3 anys de durada (180 crèdits ECTS), amb l'acreditació oficial corresponent.

Es considera causa d'exclusió qualsevol tipus d'experiència laboral prèvia de 6 setmanes o més a institucions, organismes o agències de la UE, a Delegacions de la UE, així com amb europarlamentaris (MEPs) o amb Advocats Generals del Tribunal de Justícia (TJUE) .

Necessites comptar, a més, amb un nivell avançat d'idiomes:

1. Pràctiques administratives:

  • Nivell C1 o C2 (Common European Framework for Languages, CEFR) d'anglès, francès o alemany.
  • Nivell B2 d´una segona llengua oficial de la UE.

2. Pràctiques de traducció:

  • Idioma 1: llengua materna UE (nivell C2 CEFR).
  • Idioma 2 (font): anglès, francès o alemany (nivell C1 o C2 CEFR).
  • Idioma 3 (font): tercera llengua oficial UE (nivell B2 CEFR).

Les pràctiques Blue Book estan destinades a nacionals de qualsevol estat membre de la Unió Europea. Tot i això, en cada convocatòria sol reservar-se un limitat nombre de places a ciutadans de tercers països aliens a la UE.

No hi ha límit d'edat per als candidats.

Més informació: Pràctiques Blue Book Comissió Europea - Guia informativa (Ministeri d'Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació - MAUC)