Noves propostes perquè els productes sostenibles siguin la norma a la UE

Descarregar Pdf

Avui la Comissió presenta un paquet de propostes del Pacte Verd Europeu per fer que els productes sostenibles siguin la norma a la UE, fomentar els models de negoci circulars i empoderar els consumidors per a la transició verda. Tal com es va anunciar en el Pla d’Acció per a l’Economia Circular, la Comissió proposa noves regles per fer que gairebé tots els béns físics del mercat de la UE siguin més respectuosos amb el medi ambient, circulars i eficients des del punt de vista energètic al llarg de tot el seu cicle de vida, des de la fase de disseny fins a l’ús quotidià, el rebuig i la readaptació.

La Comissió també presenta avui una nova estratègia per fer que els tèxtils siguin més duradors, reparables, reutilitzables i reciclables, per regular la moda ràpida, els residus tèxtils i la destrucció dels tèxtils no venuts, i per assegurar que en la seva fabricació es respecten plenament els drets laborals.

Una tercera proposta busca estimular el mercat interior de productes de construcció i garantir que el marc reglamentari aplicable sigui l’adequat perquè l’entorn construït contribueixi a l’assoliment dels objectius en matèria de sostenibilitat i acció climàtica.

Finalment, el paquet inclou una proposta de noves regles per empoderar els consumidors en la transició verda de manera que estiguin més ben informats sobre la sostenibilitat ambiental dels productes i més ben protegits davant del rentat verd.

Amb les propostes d’avui, la Comissió presenta les eines necessàries per avançar cap a una economia realment circular a la UE: dissociada de les dependències energètica i de recursos, més resilient a les pertorbacions externes i respectuosa de la natura i la salut de les persones. Les propostes aprofiten l’èxit de les regles vigents de la UE en matèria d’ecodisseny, que han comportat una disminució destacable en el consum energètic de la UE i un estalvi significatiu per als consumidors. Només el 2021, els requisits vigents en matèria d’ecodisseny van fer estalviar 120 000 milions d’euros als consumidors. Aquestes regles també han dut a reduir un 10 % el consum anual d’energia provinent dels productes als quals s’apliquen. D’ara al 2030, el nou marc jurídic pot comportar un estalvi d’energia primària de 132 Mtep, que correspon aproximadament a 150 milions de metres cúbics de gas natural, gairebé l’equivalent de les importacions de gas rus per part de la UE.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí