Modernitzar els serveis de pagament i obrir les dades dels serveis financers

Descarregar Pdf

La Comissió Europea ha presentat propostes per fer entrar els pagaments i el sector financer en general a l’era digital.

Les noves normes que proposem avui reforçaran encara més la protecció dels consumidors i la competència en els pagaments electrònics i donaran el control als consumidors per compartir les seves dades de manera segura a fi d’obtenir un ventall més ampli de productes i serveis financers més bons i més barats. Aquestes propostes tenen com a eix central els interessos dels consumidors, la competència, la seguretat i la confiança.

El mercat dels serveis de pagament ha canviat de manera significativa en els últims anys. A la UE els pagaments electrònics no han parat de créixer: el 2021 van assolir un valor de 240 bilions d’euros (en comparació amb els 184,2 bilions d’euros del 2017). Aquesta tendència es va accelerar arran de la pandèmia de covid-19. Les tecnologies digitals han permès l’entrada al mercat de nous proveïdors, en particular els que presten serveis de «banca oberta» com ara l’intercanvi segur de dades financeres entre bancs i empreses de tecnologia financera («fintechs»). També han sorgit formes de frau més sofisticades que suposen un risc per als consumidors i soscaven la confiança.

En resposta a aquesta evolució, el paquet de mesures que presentem avui pretén garantir que el sector financer de la UE sigui adequat per a la seva finalitat i sigui capaç d’adaptar-se a la transformació digital que s’està desenvolupant i als riscos i oportunitats que planteja, en particular per als consumidors.

Per tot això, avui la Comissió ha proposat dos conjunts de mesures:

  • La revisió de la Directiva sobre serveis de pagament: la proposta d’avui modificarà i modernitzarà l’actual Directiva sobre serveis de pagament (PDS2, per les seves sigles en anglès), que esdevindrà PDS3, i crearà a més un reglament sobre serveis de pagament.
  • Una proposta legislativa d’un marc relatiu a l’accés a les dades financeres: aquesta proposta establirà uns drets i obligacions clars per a la gestió de l’intercanvi de dades dels consumidors en el sector financer, més enllà dels comptes de pagament.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí.