Més suport de la UE a ciutadans i empreses i més ajuda a Ucraïna

Descarregar Pdf

• Reforç dels fons existents via, entre altres mesures, una taxa sobre els beneficis de les energètiques i expropiacions als oligarques russos

• Establiment d’un paquet temporal d’ajuts socials a la UE

• Nou fons d’autonomia estratègica per a impulsar la seguretat energètica i alimentària

Per a mitigar els efectes de la guerra a Ucraïna, els eurodiputats plantegen usar el pressupost de la UE i cercar més fons, via per exemple la confiscació d’actius a oligarques russos.

El ple va aprovar dijous a mà alçada una resolució sobre les conseqüències econòmiques i socials de l’atac rus contra Ucraïna. La cambra assenyala que la guerra i les «sancions justificades de la Unió contra Rússia i Bielorússia estan afectant la recuperació econòmica posterior a la pandèmia de la Unió i suposen una greu amenaça per a la seva estratègia de recuperació». El PE demana fer front a aquests efectes per a ajudar les llars i les empreses i mantenir el suport ciutadà a les accions contra Rússia i de suport a Ucraïna.

La resolució recull els arguments expressats pels eurodiputats durant el debat al ple del 4 de maig a Estrasburg.

Els instruments financers disponibles no són suficients

Els eurodiputats creuen que les eines existents, com Next Generation EU, l’instrument de suport temporal per a la desocupació (SURE) o el mecanisme de flexibilitat del pressupost, no són suficients per a fer front als efectes negatius de la guerra i de les sancions contra Rússia. Per això demanen imposar una taxa als beneficis extraordinaris de les empreses energètiques, l’expropiació de béns dels oligarques russos i encara més flexibilitat en l’ús del pressupost.

En concret, aposten per revisar el marc financer plurianual, una aplicació més flexible de les regles sobre ajudes d’estat, elevar les garanties de la UE al programa InvestUE i insten la Comissió a presentar nous programes.

El Parlament també anima la UE a liderar la iniciativa per a un Fons Fiduciari de Solidaritat amb Ucraïna.

Suport als ciutadans i les empreses

La guerra a Ucraïna ha exacerbat una crisi de preus de l’energia a tot Europa que ja era greu i que està tenint un efecte negatiu directe al poder adquisitiu de tots els ciutadans de la Unió i a les pimes, assenyala la resolució, que reclama una intervenció ràpida. Els estats membres han d’augmentar la despesa social, sobretot als més vulnerables, i oferir suport específic a les empreses vulnerables però viables.

Els eurodiputats fan èmfasi en el fet que el creixement dels salaris ha de tenir en compte la inflació a llarg termini i el creixement de la productivitat per tal de mantenir el poder adquisitiu. Així mateix, plantegen un paquet europeu temporal de resiliència social que coordini un conjunt de mesures i mitjans per a reforçar el benestar social i els sistemes de protecció social a la Unió.

Reforç de l’autonomia: un nou fons per a infraestructures

El Parlament posa especial èmfasi en el desenvolupament de l’autonomia de la UE. Per tal d’aconseguir-ho, proposa la creació d’un nou fons europeu específic. El fons d’autonomia estratègica per a Europa hauria de finançar la infraestructura energètica transfronterera, la producció d’energies renovables i l’eficiència emergència, així com la ciberseguretat, la competitivitat industrial, l’economia circular, la seguretat alimentària i el desenvolupament sostenible.

Per acabar, assenyala que antics polítics com Esko Aho, François Fillon i Wolfgang Schüssel han dimitit recentment dels seus càrrecs a empreses russes i demanen que d’altres, com Karin Kneissl i Gerhard Schröder, facin el mateix.

Nota de premsa. Parlament Europeu