L’espai Schengen s'amplia: Romania i Bulgària s'hi afegeixen aquest 2024
Descarregar PdfL’any comença sumant dos nous països a l’àrea Schengen, Romania i Bulgària, que en formaran part a partir de l'1 de març de 2024. L’espai de lliure circulació de persones i mercaderies passarà a tenir un abast de 4,5 milions de quilòmetres quadrats i una població de 450 milions de persones.
L’espai Schengen: una unió de llibertat de circulació a Europa
L’espai Schengen suposa un dels grans èxits de la integració europea i ha estat un pilar fonamental per a la llibertat de circulació a Europa. Aquesta iniciativa, que es va establir el 1995, permet als ciutadans viatjar sense fronteres internes en gran part del continent.
La història de l’espai Schengen es remunta als acords signats a la localitat luxemburguesa de Schengen el 1985, que van eliminar els controls fronterers entre sis països: Bèlgica, França, Luxemburg, Països Baixos, Portugal i Alemanya Occidental. Va ser una iniciativa pionera en la creació d’un espai sense fronteres internes.
Amb el temps s’hi han afegit més països. La majoria són estats membres de la Unió Europea (UE) però també n’hi ha que, com Noruega, Islàndia i Suïssa, s’han unit a l’espai Schengen mitjançant acords especials malgrat no ser membres de la UE.
Els 27 països que en formen part actualment són: Àustria, Bèlgica, Croàcia, Txèquia, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Islàndia, Itàlia, Letònia, Liechtenstein, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Noruega, Polònia, Portugal, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Suècia i Suïssa. Això suposa una superfície de més de 4 milions de quilòmetres quadrats i una població total de gairebé 420 milions de persones.
(Font: Representació de la Comissió Europea a Barcelona)