La qualitat de les aigües de bany a Europa continua sent elevada
Descarregar PdfEl 2022 la majoria de les zones de bany d’Europa van complir els criteris de qualitat de l’aigua «excel·lent», el nivell més exigent de la Unió Europea, segons l’últim informe anual d’aigües de bany, que s’ha publicat el 9 de juny.
Als llocs de costa, que suposen dues terceres parts del total de les zones de bany, la qualitat de l’aigua generalment és més bona que no en els rius i llacs interiors. L’any 2022, el 88,9% de les zones de bany costaneres de la UE van obtenir la qualificació de qualitat «excel·lent», en comparació amb el 79,3 % dels llocs de l’interior.
L’any passat el 95 % de les aigües de bany a Grècia, Croàcia, Xipre i Àustria complien amb l’estàndard de qualitat «excel·lent». A Bulgària, Luxemburg, Malta, Romania i Eslovènia totes les aigües de bany avaluades complien almenys l’estàndard mínim de qualitat «suficient».
D’ençà de l’adopció de la Directiva sobre les aigües de bany el 2006, la proporció de zones «excel·lents» ha anat creixent i en els darrers anys s’ha estabilitzat entre el 85 % i el 89 % per a les aigües de bany costaneres i entre el 77 % i el 81 % per a les d’interior. L’any 2022 van suposar el 85,7 % de totes les aigües de bany de la UE. Els estàndards mínims de qualitat de l’aigua els complien el 95,9 % de totes les aigües de bany a la UE.
La proporció d’aigües de bany amb una qualitat de l’aigua insuficient ha disminuït en l’última dècada i des del 2015 es manté estable. El 2022, les aigües de bany amb una qualitat de l’aigua insuficient només van suposar l’1,5 % de totes les aigües de bany a la UE. Això demostra que a Europa el risc per a la salut de nedar a les aigües de bany disminueix lentament.
La qualitat de l’aigua de bany a les zones costaneres és més bona en termes generals que no pas la de les aigües continentals, a causa d’una renovació més freqüent i de la capacitat d’autodepuració més alta de les aigües obertes de la costa. A més, moltes zones de bany d’interior de l’Europa central estan ubicades en llacs i estanys relativament petits o bé en rius poc cabalosos. En comparació amb les zones de la costa, aquestes aigües continentals són més susceptibles a la contaminació a curt termini provocada per tempestes o sequeres, sobretot a l’estiu.
Més de 1 800 zones de bany europees, un 8 % del total, es troben en ciutats de més de 100 000 habitants, majoritàriament a Grècia, Espanya, França i Itàlia. Tenen un paper important en la qualitat de vida a les ciutats, a més de reportar beneficis ecosistèmics.
Consulteu el comunicat de premsa complet aquí
Mapa interactiu de l'estat de les aigües de bany.