La pel·lícula "Alcarràs", de Carla Simón, candidata al Premi del Públic LUX 2023

Descarregar Pdf

Competirà amb Burning Days, Close, El triángulo de la tristeza i Will-o'-the-Wisp per aquest guardó que s'ha anunciat als Premis del Cinema Europeu.

La vicepresidenta del Parlament Europeu Evelyn Regner (AT, S&D), va dir:

"Hi ha cinc excel·lents pel·lícules per a l'edició 2023 del Premi del Públic LUX que estan esperant els vostres ulls crítics. Per a mi com a diputada del Parlament Europeu, veure i parlar d'aquestes pel·lícules amb els ciutadans de tota la Unió Europea és sempre un dels meus moments destacats de l'any. Els llargmetratges seleccionats per a la competició d'enguany es preocupen i tracten sobre assumptes que estan en línia amb els nostres principals desafiaments socials i polítics, cadascun d'ells d'una manera única, divertida, trista i artística. Us convido a tots a unir-vos a nosaltres per veure i debatre sobre aquestes pel·lícules!".

La presidenta de la comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu, Sabine Verheyen (PPE, DE) va dir:

Enguany, per primera vegada, el Premi del Públic LUX es produeix íntegrament en el seu nou format amb cinc pel·lícules seleccionades. L'edició del LUX d'enguany va sobre l'amor. El nostre amor pel cinema europeu, per la nostra cultura i pels altres. Després de la COVID-19, la guerra i la inflació, els cinemes necessiten el nostre suport i nosaltres mereixem alguna cosa bonica també. Així que, demostrem el nostre amor pel cinema europeu veient les pel·lícules nominades al LUX, i sense oblidar-nos de puntuar-les després”.

Descobreix les pel·lícules

Alcarràs”, produïda per Espanya i Itàlia, explica la història de la família Solé, que passa sempre els estius recol·lectant préssecs en el seu hort d'Alcarràs, un poblet català. Però la collita d'enguany podria ser l'última, perquè sobre ells planeja l'ombra d'un desnonament. Els nous projectes per al terreny —la tala dels presseguers i la instal·lació de plaques solars— obren una bretxa en aquesta extensa família, que fins llavors era una pinya.

Burning Days”, produïda per Turquia, França, Alemanya, Països Baixos, Grècia i Croàcia segueix a Emre, un jove i compromès fiscal que és destinat a una petita població afectada per una crisi hídrica i sacsejada per escàndols polítics. Després del bon acolliment inicial comencen les tensions i es veu arrossegat contra la seva voluntat al món de la política local. Quan Emre forja un vincle amb el propietari del periòdic local, la pressió s'intensifica i els rumors pugen de to.

Close”, produïda per Bèlgica, França i Països Baixos, explora la intensa amistat entre dos adolescents de tretze anys, Leo i Remi, que es veu bruscament interrompuda. Per intentar entendre el que ha succeït, Leo inicia un apropament a Sophie, la mare de Remi. Close és una pel·lícula que ens parla de l'amistat i la responsabilitat.

El triángulo de la tristeza”, coproduïda per Suècia, Alemanya, França i el Regne Unit, és una sàtira desinhibida en la qual els rols i les classes s'inverteixen, deixant al descobert el ridícul valor econòmic de la bellesa. La parella de models Carl i Yaya són convidats a un creuer de luxe amb un elenc de passatgers multimilionaris, un oligarca rus, traficants d'armes britànics i un peculiar capità alcohòlic al qual li agrada citar a Marx. Al principi, tot sembla instagramejable...

Will-o'-the-Wisp”, està produïda per Portugal i França. En el seu llit de mort, sa altesa el rei sense corona Alfred rememora la seva llunyana joventut i els temps en què somiava amb ser bomber. La seva trobada amb Afonso, instructor del cos de bombers, obre un nou capítol en la vida de tots dos joves, replet d'amor i desig i de ganes de canviar les coses.

Propers passos

Les cinc pel·lícules nominades seran subtitulades en les 24 llengües oficials de la UE, amb projeccions organitzades en cinemes de tota Europa. Les Oficines del Parlament Europeu també organitzaran projeccions gratuïtes als estats membres per promoure localment les pel·lícules nominades.

Els ciutadans europeus que assisteixin a aquestes projeccions podran puntuar les pel·lícules a partir de l'11 de desembre, amb un màxim de cinc estrelles. El guanyador serà seleccionat conjuntament entre els eurodiputats i les qualificacions del públic, sent cadascuna d'aquestes parts el 50% del resultat final.

Les votacions conclouran el 12 de juny de 2023, i la pel·lícula guanyadora s'anunciarà el 14 de juny de 2023 en una sessió plenària del Parlament Europeu a Estrasburg.

Context

Des del 2020, el LUX - Premi del Públic al Cinema Europeu es concedeix conjuntament pel Parlament Europeu i l'Acadèmia del Cinema Europeu, en col·laboració amb la Comissió Europea i la xarxa Europa Cinemas.

El Parlament Europeu va establir el Premi de Cinema LUX l’any 2007 per ajudar a distribuir pel·lícules europees amb alta qualitat artística que reflecteixin la diversitat cultural europea i més enllà, i que toquin temes comuns com la dignitat humana, la igualtat, la no discriminació, la inclusió, la tolerància, la justícia i la solidaritat.

Font: Parlament Europeu. Oficina a Barcelona