La UE intensifica la solidaritat amb els qui fugen de la guerra

Descarregar Pdf

Avui la Comissió explica el suport substancial que la UE posa a disposició dels qui fugen de la guerra d’Ucraïna així com dels països de la UE que els acullen. Davant la invasió militar d’Ucraïna per Rússia —una invasió injustificada que no és fruit de cap provocació—, la solidaritat europea està ajudant els refugiats mitjançant l’ajuda humanitària directa, l’assistència de protecció civil d’emergència, el suport en les fronteres i un estatus jurídic clar que permet als qui fugen de la guerra rebre protecció immediata a la UE.

L’ajuda disponible consisteix, entre d’altres coses, en:

Ajuda humanitària: com ha anunciat la presidenta Von der Leyen, es destinaran 500 milions d’euros del pressupost de la UE per donar resposta a les tràgiques conseqüències humanitàries de la guerra, tant dins com fora d’Ucraïna. D’aquest import, 90 milions d’euros per a ajuda humanitària —85 milions d’euros per a Ucraïna i 5 milions d’euros per a Moldàvia— ja s’estan fent servir per a la provisió d’aliments, així com d’aigua, atenció sanitària i allotjament i per ajudar a cobrir les necessitats bàsiques dels més vulnerables. En l’activació més important fins ara del Mecanisme de Protecció Civil de la UE en resposta a una emergència, milions d’articles com ara vehicles, farmacioles, tendes, mantes i sacs de dormir ja han arribat als qui més ho necessiten a Ucraïna, mentre que s’està enviant més ajuda a les veïnes Moldàvia, Polònia i Eslovàquia per ajudar tots els qui fugen de la guerra.

Suport per a la gestió fronterera: la Comissió ha publicat unes directrius operacionals per ajudar les guàrdies frontereres dels estats membres a gestionar les arribades a les fronteres amb Ucraïna de manera eficient alhora que es manté un nivell de seguretat elevat. Les agències de la UE també estan proporcionant personal suplementari i coneixements per ajudar els estats membres, per exemple amb els 49 membres del personal de Frontex desplegats a les fronteres d’Ucraïna amb la UE i amb Moldàvia, així com uns 162 membres més que s’estan desplegant a Romania. Moldàvia també rebrà uns altres 15 milions d’euros per ajudar a gestionar la situació.

Protecció per als que fugen de la guerra i suport a la capacitat d’acollida: la UE ha acordat, en un temps rècord i de forma unànime, activar la Directiva de protecció temporal per aportar claredat i seguretat a les persones en situació de necessitat i concedir-los dret a la protecció social i accés al mercat laboral i l’educació. Aquest plantejament se sustenta en la solidaritat entre els estats membres. La Comissió coordinarà una Plataforma de Solidaritat en què els estats membres podran compartir informació sobre la capacitat d’acollida. Els fons per a afers d’interior del període 2021-2027 també aportaran recursos suplementaris significatius perquè els estats membres habilitin centres d’acollida adequats i procediments d’asil eficaços. La Comissió també proposa prorrogar el període d’execució per als fons disponibles per als estats membres dels fons d’afers d’interior del període 2014-2020, cosa que alliberaria uns 420 milions d’euros d’ajuda suplementària.

Mesures de la política de cohesió per als refugiats a Europa: la Comissió també està tramitant la proposta legislativa «Mesures de la política de cohesió per als refugiats a Europa» (CARE, per les seves sigles en anglès). Aquesta proposta aportarà més flexibilitat per finançar tot un ventall de mesures que ajudaran els qui fugen de la guerra d’Ucraïna, amb finançament provinent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Social Europeu (FSE) i el Fons d’ajuda europea als més desafavorits (FEAD). Per exemple, aquests fons de cohesió es poden destinar a inversions en educació, ocupació, habitatge, salut i serveis d’atenció a la infància i, en el cas del FEAD, a articles essencials com ara alimentació i roba. Per reforçar l’ajuda als estats membres, es prorrogarà un any la taxa excepcional de cofinançament del 100 % que es va aplicar en resposta a la pandèmia. D’altra banda, també estan disponibles uns 10 000 milions d’euros de l’Ajuda a la recuperació per a la cohesió i els territoris d’Europa (REACT-UE) del 2022, que es poden fer servir per finançar mesures de suport als qui fugen d’Ucraïna.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí