La Comissió reforça el mecanisme de transparència i autorització per a les exportacions de vacunes

Descarregar Pdf

La Comissió Europea va introduir ahir els principis de reciprocitat i proporcionalitat com a nous criteris que s’han de tenir en compte per autoritzar les exportacions en el marc del mecanisme de transparència i autorització per a les exportacions de vacunes contra la COVID-19. Si bé aquest sistema ha millorat considerablement la transparència de les exportacions, l’objectiu de garantir l’accés ràpid a les vacunes contra la COVID-19 per als ciutadans de la UE encara no s’ha assolit.

El nou Reglament introdueix dos canvis en el mecanisme existent. En primer lloc, a més de l’efecte que una exportació prevista pugui tenir en el compliment dels acords de compra anticipada celebrats per la UE amb els fabricants de vacunes, els Estats membres i la Comissió també hauran de tenir en compte:

• Reciprocitat: si el país de destinació restringeix les seves pròpies exportacions de vacunes o de les seves matèries primeres, ja sigui per llei o per altres mitjans; i

• Proporcionalitat: si les condicions imperants al país de destinació són millors o pitjors que les de la UE, en particular pel que fa a la seva situació epidemiològica, la seva taxa de vacunació i el seu accés a les vacunes.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí