La Comissió presenta un conjunt de mesures per actuar davant la situació excepcional i els seus efectes

Descarregar Pdf

La Comissió ha adoptat avui la Comunicació sobre el preu de l’energia per donar resposta a l’increment excepcional del preu de l’energia a escala mundial, que es preveu que durarà tot l’hivern, i per ajudar la gent i les empreses d’Europa. La Comunicació conté un conjunt de mesures que poden fer servir la UE i els seus estats membres per mitigar l’efecte immediat de l’augment del preu actual i reforçar més la resiliència davant de pertorbacions futures. Les mesures nacionals de curt termini inclouen ajudes d’emergència per a les rendes familiars, ajuts estatals per a les empreses i rebaixes fiscals específiques. La Comissió també finançarà inversions en energies renovables i eficiència energètica; estudiarà mesures possibles en matèria d’emmagatzematge d’energia i adquisició de reserves de gas; i analitzarà el disseny del mercat de l’electricitat actual.

«L’augment mundial del preu de l’energia preocupa molt la UE. Ara que comencem a deixar enrere la pandèmia i encetem la recuperació econòmica, és important protegir els consumidors vulnerables i ajudar les empreses europees. La Comissió ajudarà els estats membres a prendre mesures immediates per reduir l’efecte dels preus aquest hivern per a les famílies i les empreses. Alhora, definim altres mesures de mitjà termini a fi d’assegurar que el nostre sistema energètic sigui més resilient i més flexible per resistir qualsevol nivell futur de volatilitat al llarg de la transició. La situació actual és excepcional i el mercat interior de l’energia ha funcionat bé els últims vint anys, però ens hem d’assegurar que en el futur continuarà funcionant i ens permetrà fer realitat el Pacte verd europeu, augmentar la nostra independència energètica i complir els nostres objectius climàtics», ha declarat avui la comissària d’Energia de la UE, Kadri Simson, en la presentació de les mesures.

Un conjunt de mesures de curt i mitjà termini

El pic de preus actual exigeix una resposta ràpida i coordinada. El marc jurídic vigent permet a la UE i els seus estats membres d’actuar davant els efectes immediats sobre els consumidors i les empreses.

S’ha de donar prioritat a mesures específiques que puguin mitigar ràpidament l’efecte de l’increment del preu per als consumidors vulnerables i les petites empreses. Aquestes mesures s’han de poder reajustar fàcilment a la primavera, quan es preveu que la situació s’estabilitzi. La nostra transició de llarg termini i les inversions en fonts energètiques més netes no s’han de veure alterats.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí