La Comissió posa rumb al lideratge europeu en matèria d’intel·ligència artificial
Descarregar PdfL’objectiu del Pla d’Acció del Continent de la IA que es presenta avui és que la UE esdevingui líder mundial en intel·ligència artificial (IA). Tal com va exposar la presidenta Von der Leyen a la Cimera d’Acció sobre Intel·ligència Artificial que es va celebrar a París el passat mes de febrer, aquesta ambiciosa iniciativa està destinada a transformar les sòlides indústries tradicionals d’Europa i la nostra excepcional reserva de talent en potents motors d’innovació i acceleració de la IA.
La cursa pel lideratge en intel·ligència artificial va per llarg. Des de models fundacionals d’avantguarda fins a aplicacions especialitzades, el panorama de la IA a la UE és dinàmic. Està impulsat per la recerca, les tecnologies emergents i un pròsper ecosistema d’empreses emergents i en expansió. El Pla d’Acció del Continent de la IA impulsarà les capacitats d’innovació en intel·ligència artificial de la Unió Europea mitjançant mesures i polítiques entorn de cinc pilars fonamentals:
- Crear una infraestructura informàtica i de dades d’IA a gran escala
La Comissió reforçarà la infraestructura europea d’intel·ligència artificial i supercomputació amb una xarxa de fàbriques d’IA. Ja s’estan desplegant tretze d’aquestes fàbriques al voltant dels supercomputadors europeus, que són capdavanters a nivell mundial. Donaran suport a les empreses emergents, la indústria i els investigadors de la UE en el desenvolupament de models i aplicacions d’intel·ligència artificial.
Tal com es va anunciar a la Brúixola per a la Competitivitat, la UE també ajudarà a crear gigafàbriques d’IA, que seran instal·lacions a gran escala equipades amb aproximadament 100 000 xips d’IA d’última generació, cosa que suposa quatre vegades més que les fàbriques d’IA actuals. Integraran una immensa capacitat de càlcul i centres de dades per entrenar i desenvolupar models complexos d’intel·ligència artificial a una escala sense precedents. Les gigafàbriques d’IA lideraran la propera onada de models d’IA de frontera i mantindran l’autonomia estratègica de la Unió Europea en sectors industrials i científics de vital importància, cosa que requerirà inversions tant públiques com privades. Avui es publica una convocatòria de manifestació d’interès per als consorcis interessats.
La inversió privada en gigafàbriques també s’estimularà a través d’InvestAI, que mobilitzarà una inversió de 20 000 milions d’euros destinada a fins a cinc gigafàbriques d’IA arreu de la Unió.
A fi d’estimular la inversió del sector privat en capacitat al núvol i centres de dades, la Comissió també proposarà una Llei de desenvolupament de la informàtica al núvol i la IA. L’objectiu és almenys triplicar la capacitat dels centres de dades de la UE en els propers cinc a set anys, donant prioritat als centres de dades altament sostenibles.
- Augmentar l’accés a grans volums de dades de qualitat
Reforçar la innovació en intel·ligència artificial també requereix tenir accés a grans volums de dades de qualitat. Un element important del Pla d’Acció és la creació de laboratoris de dades que apleguin i mantinguin grans volums de dades de qualitat procedents de diferents fonts a les fàbriques d’IA. El 2025 es posarà en marxa una Estratègia de la Unió de les Dades per tal de crear un autèntic mercat interior de dades que permeti ampliar les solucions d’IA.
- Desenvolupar algorismes i fomentar l’adopció de la intel·ligència artificial en sectors estratègics de la UE
Malgrat el potencial de la IA, només el 13,5 % de les empreses de la Unió Europea l’han adoptada. Per desenvolupar solucions d’intel·ligència artificial a mida, impulsar-ne l’ús industrial i la plena adopció als sectors estratègics de la UE tant de l’àmbit públic com privat, els propers mesos la Comissió posarà en marxa l’Estratègia d’Aplicació de la IA. La infraestructura europea d’innovació en matèria d’IA, en particular les fàbriques d’IA i els centres europeus d’innovació digital (EDIH) tindran un paper important en aquesta Estratègia.
- Reforçar les competències i el talent en intel·ligència artificial
Per satisfer la creixent demanda de talent en aquest àmbit, la Comissió facilitarà la contractació internacional d’experts i investigadors en IA qualificats a través d’iniciatives com la Reserva de Talents, l’acció Marie Skłodowska-Curie «MSCA Choose Europe» i els programes de beques en el camp de la intel·ligència artificial que oferirà l’Acadèmia de Competències en IA, de pròxima creació. Aquestes mesures contribuiran a les vies de migració legal per als treballadors de tercers països altament qualificats en el sector de la IA i atrauran els millors investigadors i experts europeus en aquesta matèria perquè tornin a Europa. També es desenvoluparan programes educatius i de formació sobre IA i IA generativa en sectors clau de manera que es formarà la propera generació d’especialistes en intel·ligència artificial i es contribuirà a la millora de competències i el reciclatge professional dels treballadors.
- Simplificació normativa
La Llei d’intel·ligència artificial reforça la confiança dels ciutadans en la tecnologia i ofereix als inversors i emprenedors la seguretat jurídica que necessiten per ampliar les seves iniciatives i desplegar la IA arreu d’Europa. La Comissió també posarà en marxa el servei d’assistència de la Llei d’IA per ajudar les empreses a complir aquesta norma. Servirà com a punt de contacte i centre d’informació i orientació sobre aquest acte legislatiu.
Podeu consultar el comunicat de premsa complet aquí (Comissió Europea).