La Comissió augmenta el finançament a la recerca amb 120 milions d'euros

Descarregar Pdf

Coronavirus: la Comissió augmenta el finançament per a la recerca amb 120 milions d’euros destinats a onze nous projectes per lluitar contra el virus i les seves variants

La Comissió ha preseleccionat onze nous projectes, d’un valor de 120 milions, que rebran finançament d’Horitzó Europa, el programa europeu més gran de recerca i innovació (2021–2027), per ajudar i permetre la recerca immediata sobre el coronavirus i les seves variants. Aquest finançament forma part d’una sèrie de mesures de recerca i innovació que s’han adoptat per lluitar contra el coronavirus, i contribueix a l'acció global de la Comissió per respondre a les repercussions de les noves variants del virus, a més de prevenir-lo i mitigar-lo, d'acord amb el nou pla europeu de preparació en matèria de biodefensa, la Incubadora HERA.

En els onze projectes seleccionats per rebre finançament hi participen 312 equips de recerca de quaranta països, incloent-hi 38 participants de 23 països que no formen part de la UE.

«La Unió Europea ha pres mesures contundents per afrontar la crisi del coronavirus. Avui intensifiquem el nostre esforç pel que fa a la recerca i poder plantar cara als reptes i amenaces que plantegen les variants del coronavirus. Continuem lluitant contra la pandèmia i preparant-nos per a les amenaces del futur, donant suport a aquests nous projectes de recerca i també reforçant i obrint les infraestructures de recerca adients», ha declarat avui la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.

La majoria de projectes donaran suport als assajos clínics de nous tractaments i vacunes, així com al desenvolupament de cohorts i xarxes de coronavirus a gran escala més enllà de les fronteres d’Europa, establint vincles amb les iniciatives europees. Altres projectes reforçaran i ampliaran l’accés a les infraestructures de recerca que ofereixin serveis o que siguin necessàries per compartir dades, coneixements especialitzats i recursos de recerca entre els investigadors, a fi de possibilitar la recerca sobre el coronavirus i les seves variants. Entre aquestes infraestructures hi trobem algunes que ja funcionen, com ara la Plataforma europea de dades sobre la covid-19 i les infraestructures europees de recerca sobre les ciències de la vida que siguin pertinents.

La farmacèutica Hipra, ubicada a Amer, liderarà un dels projectes seleccionats en el qual hi participen 13 socis de sis països diferents.

Els consorcis que prosperin col·laboraran en altres iniciatives i projectes rellevants a escala nacional, regional i internacional per treure el màxim rendiment de les sinergies i la complementarietat, i evitar la duplicació dels esforços de recerca. També ajudaran a crear l'Autoritat europea de preparació i resposta davant d’emergències sanitàries (HERA), que permetrà a la UE d'anticipar i afrontar més bé les futures pandèmies.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí