La Comissió Europea presenta cinc històries de joves pagesos que prenen el relleu generacional

Descarregar Pdf

Actualment només un 11% de les explotacions agràries de la Unió Europea estan a càrrec de persones de menys de 40 anys. Es calcula, a més, que Catalunya ha perdut 5.000 pagesos en els darrers 10 anys.

L’envelliment i la despoblació no són els únics reptes amb què es troba el món rural avui dia; els agricultors també han de lluitar contra els efectes del canvi climàtic, la crisi energètica actual i la manca de professionals del sector.

Malgrat tot, el sector agrari és clau per garantir l’autonomia alimentària de la UE i té un paper important a l’hora d’assolir el repte de convertir-nos en el primer continent climàticament neutre al 2050 ja que els cultius poden capturar carboni de l’atmosfera i els sòls gestionats adequadament permeten emmagatzemar-lo.

Per tant, la UE està compromesa a ajudar la pròxima generació d’agricultors europeus i ho fa a través de subvencions per a la posada en marxa de projectes, programes de formació i ajuts a la renda.

A Catalunya i a les Illes Balears hi ha joves agricultors que estan duent a terme projectes molt interessants relacionats amb la sostenibilitat, el cultiu ecològic, el relleu generacional, la recuperació de llavors i la digitalització del camp, entre d’altres qüestions, que poden servir d’inspiració per a molts joves que vulguin dedicar-se a la pagesia.

En el marc de l’Any Europeu de la Joventut, que se celebra aquet 2022, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha produït cinc vídeos curts sobre cinc històries de joves que han decidit quedar-se al camp, tornar-hi o arribar-hi per primera vegada en diferents punts de Catalunya i les Illes Balears (l’Anoia, la Segarra, el Pallars Sobirà, el Baix Camp i Menorca); i ha participat en la producció d’un documental, que s’ha emès al programa 30 minuts de TV3, sobre la nova pagesia a partir de projectes concrets.

Consulteu la notícia completa i els vídeos al següent enllaç (Representació de la Comissió Europea a Barcelona)