La Comissió Europea intensifica els preparatius de cara a l'estiu del 2021

Descarregar Pdf

A fi de poder fer front als grans incendis forestals d’aquest estiu, la Comissió Europea ha preparat una flota europea reforçada, que compta amb onze avions i sis helicòpters d’extinció d’incendis, en el marc del sistema rescEU. La Comissió també ha publicat noves orientacions per als estats membres amb l’objectiu d’enfortir les seves mesures de prevenció d’incendis.

«Cada any els incendis forestals representen un risc catastròfic important per a tot Europa. Ara que comença la nova temporada d’incendis forestals, hem de fer tot el que calgui per reduir-ne la incidència. La flota d’extinció d’incendis de rescEU que presentem estarà formada per onze avions i sis helicòpters, i podrà entrar en acció ràpidament i en qualsevol moment al llarg de la temporada. La flota està emplaçada de manera estratègica a Croàcia, França, Grècia, Itàlia, Espanya i Suècia; voldria aprofitar l’avinentesa per agrair a aquests països la seva generosa cooperació. Si treballem estretament, tots junts i a tots els nivells, principalment per mitjà del centre de coordinació de la resposta a emergències de la UE i el mecanisme rescEU, la UE serà capaç de prevenir els incendis forestals, estar preparada i actuar quan calgui, tant enguany com en el futur», ha declarat avui el comissari europeu de Gestió de Crisis, Janez Lenarčič.

«Els incendis forestals són una amenaça creixent per als boscos, on viu el 80 % de les plantes i els animals terrestres. Les noves orientacions de la Comissió presenten mesures de prevenció que es basen en una bona governança, una planificació adequada, una gestió forestal eficaç i fonts de finançament de la UE. Invertir en la prevenció és fonamental; alhora, cal que ens assegurem que tenim la capacitat d’actuar quan es declari un incendi forestal, i és aquí on el centre de coordinació de la resposta a emergències de la UE té una funció essencial», ha declarat avui també el comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius.

Segons les previsions, el risc d’incendis forestals aquest estiu serà superior a la mitjana, i les temperatures superaran la mitjana registrada entre els mesos de juny i setembre a la regió mediterrània. Aquesta temporada també podria haver-hi menys precipitacions, concretament a Europa central i en diverses regions de la Mediterrània, cosa que podria fer incrementar el risc d’incendis forestals, tant a les zones que els solen patir com a altres regions d’Europa.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí