L'Eurocambra dona suport als plans per impulsar l'ús d'energies renovables

Descarregar Pdf
  • Les energies renovables han de constituir el 42,5% del consum d'energia de la UE d'aquí al 2030, amb l'objectiu d'assolir el 45% 
  • Procediment d’autorització més ràpid per a la implantació d’energies renovables 
  • L'ús de nous combustibles al transport ha d'ajudar a reduir les emissions del sector un 14,5%

El Parlament va votar dimarts per impulsar la implantació d'energies renovables, d'acord amb el Pacte Verd Europeu i el pla REPowerEU.

L'actualització de la Directiva sobre fonts d'energia renovables, ja acordada entre els eurodiputats i el Consell, eleva la quota d'energies renovables en el consum final d'energia de la UE al 42,5% el 2030, encara que els Estats membres s'han d'esforçar assolir el 45%.

La legislació també accelerarà els procediments per concedir permisos per a noves centrals d'energia renovable, com ara panells solars o aerogeneradors, o per adaptar-ne les existents. Les autoritats nacionals no han de trigar més de dotze mesos a aprovar noves instal·lacions d'energia renovable si estan situades a unes «zones propícies per a les renovables». Fora d'aquestes zones, el procés no ha de superar els vint-i-quatre mesos.

Al sector del transport, la implantació de les energies renovables ha de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle del sector un 14,5% d'aquí al 2030, utilitzant més biocombustibles avançats i una quota més ambiciosa de combustibles renovables d'origen no biològic (com l'hidrogen).

Els eurodiputats també es van assegurar que els Estats membres fixin un objectiu indicatiu per a les tecnologies innovadores d'energies renovables almenys del 5% de la nova capacitat instal·lada d'energies renovables, així com un marc vinculant per als projectes transfronterers en matèria d'energia. Van defensar uns criteris més estrictes sobre l'ús de biomassa per garantir que la Unió Europea no subvencioni pràctiques no sostenibles. L'aprofitament de biomassa s'ha de fer de manera que s'eviti un efecte negatiu sobre la qualitat del sòl i la biodiversitat.

Propers passos

La legislació es va aprovar per 470 vots a favor, 120 en contra i 40 abstencions. Ara haurà de ser aprovada formalment pel Consell per entrar en vigor.

Nota de premsa (Parlament Europeu)