Informe sobre l’estat de dret del 2024

Descarregar Pdf

La Comissió ha publicat avui el seu cinquè informe anual sobre l’estat de dret que analitza de manera sistemàtica i objectiva l’evolució en matèria de l’estat de dret a tots els estats membres en igualtat de condicions. En comparació amb el primer Informe sobre l’estat de dret, adoptat el 2020, els estats membres i la UE en conjunt estan molt més ben preparats per detectar, prevenir i abordar nous reptes. Això coadjuva a la resiliència de les democràcies europees i a la confiança mútua en la UE. També contribueix al bon funcionament del mercat únic i beneficia l’entorn empresarial, que impulsa la competitivitat i el creixement sostenible.

D’ençà que es va publicar per primera vegada el 2020, l’informe ha esdevingut un autèntic motor de reformes positives: dues terceres parts (68 %) de les recomanacions formulades el 2023 s’han aplicat, ja sigui de manera total o parcial. No obstant això, alguns estats membres encara presenten deficiències sistemàtiques, una situació que s’ha continuat deteriorant. Aquestes deficiències s’aborden en les recomanacions de la present edició de l’informe. L’informe, però, no conté recomanacions per als països candidats, ja que les recomanacions per a aquests països es formulen exclusivament en el context del paquet d’ampliació anual.

L’informe d’enguany conté, per primera vegada,  quatre capítols de país sobre l’evolució a Albània, Montenegro, Macedònia del Nord i Sèrbia. La inclusió en l’Informe sobre l’estat de dret d’aquests països candidats, els que estan més avançats en el procés, els ajudarà en la seva labor de reforma i ajudarà les autoritats respectives a continuar avançant en el procés d’adhesió i a preparar-se per continuar la feina en matèria de l’estat de dret com a futurs estats membres. 

Més de 7 de cada 10 ciutadans de la UE consideren que la UE té un paper important a l’hora d’ajudar a defensar l’estat de dret en el seu país, segons un Eurobaròmetre especial publicat avui. Gairebé 9 de cada 10 ciutadans pensen que és important que tots els estats membres de la UE respectin els valors fonamentals de la UE, una opinió que es manté estable des del 2019. D’altra banda, la percepció d’estar informats sobre els valors fonamentals de la UE ha millorat de manera significativa en molts països: globalment, el 51 % dels ciutadans se senten ben informats sobre els valors fonamentals de la UE i l’estat de dret, respecte el 43 % del 2019.

L’informe de 2024, com cada any, conté una Comunicació en què s’analitza la UE en conjunt i 27 capítols per països que se centren en les novetats destacables de cada estat membre. L’informe també comprèn una avaluació de les recomanacions de l’any passat i, en funció d’aquesta, torna a oferir recomanacions més específiques adreçades a tots els estats membres.

L’informe s’articula a partir de quatre pilars: sistemes judicials nacionals, marcs de lluita contra la corrupció, llibertat i pluralisme dels mitjans de comunicació, i altres pesos i contrapesos institucionals.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Comissió Europea).