Informe sobre l’Estat de Dret de 2022

Descarregar Pdf

La Comissió ha publicat el tercer Informe anual sobre l’estat de dret. L’informe arriba en el context de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, que ha palesat encara més la importància de defensar els valors democràtics, els drets humans i l’estat de dret.

Conté una visió general de les tendències en el conjunt de la UE així com vint-i-set capítols per país en què s’analitza l’evolució en cadascun dels estats membres des del juliol de 2021 fins ara. L’informe d’aquest any inclou, per primera vegada, recomanacions específiques dirigides a cadascun dels estats membres, tal com va anunciar la presidenta Von der Leyen en el discurs sobre l’estat de la Unió de 2021. Les recomanacions pretenen esperonar els estats membres a dur a terme les reformes que ja han iniciat o planificat i ajudar-los a definir les millores necessàries.

De la mateixa manera que les edicions anteriors, aquest informe examina l’evolució registrada en quatre àmbits clau de l’estat de dret: el sistema judicial, el marc de la lluita contra la corrupció, el pluralisme i la llibertat dels mitjans de comunicació, i altres aspectes vinculats als contrapesos institucionals. L’informe constata que molts estats membres han avançat en les reformes en matèria de l’estat de dret per donar resposta a les mancances detectades en les dues edicions anteriors. Alhora, però, en determinats estats membres es mantenen alguns problemes sistèmics.

L’informe fa el seguiment dels reptes detectats en els informes anteriors, aprofundeix en la valoració que en fa la Comissió i incorpora observacions sobre altres aspectes, com ara els mitjans de comunicació públics, l’ús de programari espia o l’execució de les sentències del Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí