Impuls a les energies renovables i l’estalvi energètic

Descarregar Pdf
  • Les renovables hauran de cobrir el 45% del consum el 2030
  • Objectiu d’estalviar el 40% del consum final d’energia i el 42,5% del consum d’energia primària
  • Dues actualitzacions legislatives per a lluitar contra el canvi climàtic i reforçar la seguretat energètica

L'any 2030, el Parlament Europeu vol estendre l’ús de les energies renovables, en paral·lel a la reducció considerable del consum d’energia.

Dimecres, els eurodiputats van votar a favor d’augmentar el percentatge d’energies renovables en el consum final d’energia de la UE fins al 45% el 2030, dins de la revisió de la Directiva d’Energies Renovables (DER), un objectiu també compartit per la Comissió Europea dins del paquet “RepowerEU”.

La proposta legislativa també defineix objectius específics per a sectors com el transport, la construcció i la calefacció i refrigeració urbanes. En el sector del transport, el desplegament de les energies renovables hauria de conduir a una reducció del 16% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle mitjançant l’ús de quotes més altes de biocombustibles avançats i una quota més ambiciosa de combustibles renovables d’origen no biològic, com l’hidrogen. La indústria hauria d’augmentar l’ús d’energies renovables en 1,9 punts percentuals a l’any i les xarxes de calefacció urbana en 2,3 punts.

Cada estat membre haurà de desenvolupar dos projectes transfronterers per a l’expansió de l’energia verda. Els països amb un consum anual d’electricitat superior a 100 TWh n’hauran de desenvolupar un tercer abans de 2030.

Els eurodiputats també van aprovar esmenes per a reduir gradualment la comptabilització de la fusta com a energia renovable.

El text es va aprovar amb 418 vots a favor, 109 en contra i 111 abstencions.

Estalvi d’energia

En una altra votació, també dimecres, el ple va donar suport a la revisió de la Directiva d’Eficència Energètica (DEE), la llei que estableix els objectius d’estalvi energètic en el consum d’energia primària i final a la UE.

Els eurodiputats van augmentar l’objectiu de reducció del consum d’energia final i primària per al conjunt de la UE, de manera que els estats membres han de garantir col·lectivament una retallada del consum d’energia final d’almenys un 40% el 2030, i del 42,5% en el consum d’energia primària, en comparació amb el nivell de 2007. Això equival a 740 i 960 milions de tones equivalents de petroli (Mtep) per al consum d’energia final i primària, respectivament. Els estats membres han de fixar contribucions nacionals vinculants per assolir aquests objectius.

Per aconseguir-ho, hauran de prendre mesures a nivell local, regional, nacional i europeu, en diferents sectors, incloent-hi l’administració pública, els edificis, les empreses i els centres de dades.

El text va tirar endavant amb 469 vots a favor, 93 en contra i 82 abstencions.

Declaracions dels ponents

«Només l’expansió de les energies renovables significa una vertadera independència», va assenyalar Markus Pieper (PPE, Alemanya), responsable del text sobre renovables. «Donem suport ferm a l’augment de l’objectiu del 45% per a 2030. Confirmem la necessitat d’una cooperació transfronterera més gran per ampliar el desplegament de les energies renovables i demanem una estratègia d’importació diversificada per a l’hidrogen. També hem plantejat els requisits de sostenibilitat de la biomassa i els combustibles i hem mostrat les formes en què els materials biogènics poden fer una contribució econòmica real a la transició energètica».

Niels Fuglsang (S&D, Dinamarca), ponent de la revisió de la directiva sobre eficiència energètica, va afirmar: «Estem en una crisi en la qual Putin està tallant el gas. Una de les respostes més eficaces a això és l’eficiència energètica. És crucial que el Parlament hagi votat avui a favor d’uns objectius d’eficiència energètica ambiciosos i vinculants per a la UE i per a cadascun dels estats membres».

Nota de premsa. Parlament Europeu