Garantir cadenes de subministrament segures i sostenibles per al futur verd i digital de la UE

Descarregar Pdf

La Comissió proposa un conjunt ampli de mesures per garantir l’accés de la UE a un subministrament segur, diversificat, assequible i sostenible de matèries primeres fonamentals. Les matèries primeres fonamentals són indispensables per a un gran nombre de sectors estratègics, com ara la indústria amb zero emissions netes, la indústria digital i els sectors aeroespacial i de la defensa.

Si bé es preveu que la demanda de matèries primeres fonamentals augmenti dràsticament, Europa depèn en gran mesura de les importacions, sovint de proveïdors quasi monopolístics de països tercers. La UE ha de mitigar els riscos que plantegen aquesta mena de dependències estratègiques per a les seves cadenes de subministrament a fi de reforçar la seva resiliència econòmica, tal com han posat de manifest les escassetats posteriors a la pandèmia de covid-19 i la crisi energètica arran de la invasió russa d’Ucraïna. Aquest fet pot posar en risc els esforços de la UE per complir els seus objectius climàtics i digitals.

El Reglament i la Comunicació sobre matèries primeres fonamentals que s’han adoptat aprofiten les fortaleses i les oportunitats del mercat únic i les associacions exteriors de la UE per diversificar i augmentar la resiliència de les cadenes de subministrament de matèries primeres fonamentals de la Unió. La llei de matèries primeres fonamentals també millora la capacitat de la UE de vigilar i mitigar el risc de pertorbacions i reforça la circularitat i la sostenibilitat.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha declarat: «Aquesta llei ens acostarà a les nostres ambicions climàtiques. Millorarà de manera significativa el refinat, el tractament i el reciclatge de les matèries primeres fonamentals aquí, a Europa. Les matèries primeres són essencials per a la fabricació de tecnologies clau per a la nostra transició doble, com ara la generació d’energia eòlica, l’emmagatzematge d’hidrogen o les bateries. I estem reforçant la nostra cooperació amb socis comercials fiables d’arreu del món per reduir l’actual dependència de la UE respecte d’un sol país o d’un petit grup de països. Incrementar la producció de manera sostenible i alhora garantir el màxim grau de diversificació de les cadenes de subministrament a les empreses europees redunda en el nostre interès mutu

Juntament amb la reforma del disseny del mercat de l’electricitat i la Llei de la indústria amb zero emissions netes, les mesures que presentem avui sobre matèries primeres fonamentals creen un entorn normatiu propici per a les indústries amb zero emissions netes i la competitivitat de la indústria europea, tal com es va anunciar en el Pla Industrial del Pacte Verd.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Comissió Europea).