Exposició Fons Josep Maria Aloy: mostra bibliogràfica

Descarregar Pdf

L’agost del 2022 la família de Josep M. Aloy va fer donació del fons bibliogràfic i documentació personal relacionada amb l’escriptor lleidatà Josep Vallverdú.

Josep M. Aloy i Bosch (Manresa, 21 d’agost de 1948 – 14 de febrer de 2020), va ser escriptor, mestre, crític de literatura infantil i juvenil i biògraf de Josep Vallverdú.

En el terreny de la literatura infantil i juvenil, va ser crític, expert i autor. Com autor va publicar 2 contes (Renoi, quin conte! i Una picoreta estranya) i un llibre de poesia infantil (La lluna, la Bruna). A partir de l'any 2012 va escriure el blog Mascaró de proa sobre literatura infantil i juvenil pel qual obtingué, l'any 2013, el Premi Aurora Díaz-Plaja.

Especialista en la vida i l'obra de Josep Vallverdú, va ser curador del recull Contes en òrbita (1991) i autor dels títols Camins i paraules: Josep Vallverdú, l'escriptor i l'home (1998) i Retrats. Josep Vallverdú (2013).

També va ser curador de tres llibres escrits per Joana Raspall (Bestiolari de Joana Raspall, Olor de maduixa i Amb sabates de molsa).

En el camp dels estudis literaris també escrigué Et diran que llegeixis, Bernat: mig segle de Literatura Catalana per a joves (1960-2010), una guia de lectura per a nois i noies.

Des del 1982 va ser col·laborador habitual al diari Regió7 i a la revista El Pou de la Gallina, entre altres, i a partir del 1993, va convertir-se en assessor de l'editorial La Galera.

Va rebre el Premi Serra i Moret de narrativa de la Generalitat de Catalunya (1991), Premi Recull Rafael Cornellà de Retrat Literari (1993) i el Premi Aurora Díaz-Plaja (2013).

La biblioteca personal de Josep M. Aloy està formada per un total de 283 llibres i 45 exemplars de 22 títols de revista diferents. 

Set dels llibres són de la seva pròpia autoria, mentre que la resta són obres escrites pel lleidatà Josep Vallverdú, de qui el manresà fou biògraf, sobre aquest autor i algunes obres col·lectives. 

Aquesta col·lecció inclou documents de diferents gèneres com: dietaris, narrativa infantil i juvenil, narrativa per adults, teatre, adaptacions, conferències i pregons, reculls d'articles, obres de geografia i història i obres col·lectives. En destaca el manuscrit original del Rovelló i les traduccions al rus, francès i italià d’aquest mateix títol.

Els exemplars de revista, per la seva banda, són números que inclouen entre les seves pàgines articles, bé escrits per Vallverdú, bé sobre la seva figura, alguns d'ells escrits per Aloy.

La singularitat d'aquest fons es deu al fet que molts dels exemplars van ser donació del propi Vallverdú a Josep M. Aloy, amb qui l'unia una relació de profunda amistat.

A la Biblioteca Jaume Porta podeu visitar l’exposició Fons Josep Maria Aloy: mostra bibliogràfica amb una representació de llibres i documentació procedent del seu fons.

En aquesta biblioguia trobareu informació detallada sobre l’exposició i el fons.

L’exposició es podrà visitar fins el 19 d’octubre de 2023.

Us animem a visitar-la!