Europa obté bons resultats en innovació
Descarregar Pdf- Suècia, Països Baixos, Suïssa, Dinamarca i Bèlgica entre els líders europeus en innovació.
- Catalunya és un «innovador fort» i també la regió espanyola amb millor rendiment de l’últim quadre, mentre que les Illes Balears es mantenen com a «innovador moderat».
Els resultats de la UE en matèria d’innovació han millorat de manera constant a llarg termini: des del 2018 han augmentat en 12,6 punts percentuals. La darrera edició del quadre europeu d’indicadors sobre innovació mostra canvis significatius en els resultats nacionals en matèria d’innovació. Tretze estats membres han aconseguit una millor puntuació respecte a l’any passat. Malta (+7,6 punts) i Luxemburg (+5 punts) són els que més han avançat. Des del 2018 tots els països de la UE han millorat els resultats en innovació, tot i que els avenços varien de 0,9 punts a Luxemburg a 30 punts a Estònia.
Altres conclusions rellevants:
- Suècia torna a ser el principal innovador de la UE, amb un 12,9 % des del 2018, impulsat pels avenços en l’aprenentatge permanent, la despesa en recerca i desenvolupament empresarial i la informàtica al núvol.
- Irlanda lidera ara el grup d’innovadors forts. Des del 2018 el seu rendiment ha crescut en 13,3 punts percentuals, i els seus punts forts són la informàtica al núvol, la productivitat segons CO2 basada en la producció i la col·laboració amb les pimes.
- Croàcia passa a formar part del grup d’innovadors moderats després d’un notable augment de 19,4 punts des del 2018.
No obstant això, el quadre europeu i el quadre regional d’indicadors del 2025 sobre innovació, publicats fa poc, mostren un lleuger descens de 0,4 punts entre el 2024 i el 2025.
Aquesta recent desacceleració posa de manifest la necessitat d’actuar ràpidament davant la incertesa i la creixent competència mundial, com indiquen la Brúixola per a la Competitivitat, la iniciativa «Tria Europa» i l’Estratègia de la UE per a les Empreses Emergents i en Expansió.
Espanya, un rendiment molt divers
Segons el quadre d’indicadors de la innovació regional del 2025, Espanya és un «innovador moderat», amb 19 regions NUTS 2 (corresponents a les comunitats i ciutats autònomes) que presenten un rendiment d’innovació molt divers. Les competències públiques en recerca i desenvolupament estan compartides entre el govern central i els governs autonòmics degut a l’elevat nivell de descentralització. Cada regió té la seva pròpia estratègia d’especialització intel·ligent i el govern central en té una de global, l’Estratègia Espanyola de Ciència, Tecnologia i Innovació, a més de la Xarxa R+D+i, gestionada pel Centre pel Desenvolupament Tecnològic Industrial, que fa funcions de coordinació.
Catalunya és un «innovador fort» i també la regió espanyola amb millor rendiment de l’últim quadre. A Espanya hi ha quatre regions que reben la qualificació d’«innovador fort»: el País Basc, la Comunitat de Madrid, la Comunitat Foral de Navarra i la Comunitat Valenciana, que assoleix aquesta categoria per primer cop. Aquestes són les úniques regions espanyoles que estan per sobre tant de la mitjana europea. Dotze regions són «innovadors moderats», liderades per Galícia, entre les que hi ha les Illes Balears. Les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla són els únics «innovadors emergents».
Les tradicionals diferències entre les regions del nord i del sud continuen. Les regions amb els millors resultats són al nord i a l’est (innovadors forts i moderats), i els innovadors emergents són al sud. La Regió de Múrcia és l’única excepció («innovador moderat»). Això s’explica, en part, pel teixit econòmic de cada territori: al nord el sector industrial representa una part més important del PIB (per sobre de la mitjana nacional d’aproximadament l’11 %) i al sud les economies estan més orientades als serveis. La Comunitat de Madrid és una clara excepció per la seva quota de serveis fortament basats en el coneixement (més del doble que la resta de regions).
Tot i això, el quadre del 2025 mostra un progrés gradual cap al tancament de la bretxa d’innovació. La bretxa regional màxima ha disminuït de 52 a 40 punts percentuals, i moltes regions han pujat de categoria, cosa que ha impulsat Espanya cap a «innovador moderat+». Entre aquestes, Castella i Lleó (+20,3 punts percentuals) i Galícia (+17,9 punts percentuals) són les que més han millorat en el període 2018-2025, i tres regions que abans eren «innovadors emergents+» ara formen part de la categoria moderada: Extremadura (+17,9 punts percentuals), Canàries (+17,7 punts percentuals) i Castella-la Manxa (+15,9 punts percentuals). De 2023 a 2025, el rendiment també ha augmentat en totes les regions excepte en quatre.
(Font: Representació de la Comissió Europea a Barcelona)