Es preveu que el creixement torni a agafar embranzida després de la desacceleració de l’hivern

Descarregar Pdf

Les previsions econòmiques de l’hivern del 2022 apunten que, després d’una expansió notable del 5,3 % el 2021, l’economia de la UE creixerà un 4,0 % el 2022 i un 2,8 % el 2023. Es preveu que el creixement a la zona euro se situï en el 4,0 % el 2022 i es moderi el 2023 amb un 2,7 %. La UE en conjunt va assolir el nivell de PIB que tenia abans de la pandèmia en el tercer trimestre del 2021 i s’estima que tots els estats membres hauran superat aquesta fita abans no acabi el 2022.

El creixement econòmic tornarà a agafar embranzida

Després del vigorós repunt de l’activitat econòmica que va començar la primavera de l’any passat i que es va mantenir invariable a inicis de la tardor, s’estima que en el darrer trimestre del 2021 el creixement s’ha reduït fins al 0,4 % (el trimestre anterior havia estat del 2,2 %). Si bé en les previsions econòmiques de la tardor del 2021 ja es comptava amb una desacceleració després que la UE recuperés el nivell de producció d’abans de la pandèmia el tercer trimestre del 2021, la desacceleració registrada ha estat més marcada del que s’esperava atès que es van intensificar les forces contràries al creixement: en particular, l’augment dels contagis de covid-19, el preu elevat de l’energia i les pertorbacions continuades en els subministraments.

La pandèmia continua determinant el creixement i molts països de la UE estan sotmesos a la pressió derivada d’una combinació de l’elevada tensió sobre els sistemes sanitaris i l’escassetat de personal provocada per les baixes mèdiques, les quarantenes preventives i les obligacions assistencials. Els colls d’ampolla logístics i de subministrament, que inclouen l’escassetat de semiconductors i d’algunes matèries primeres metàl·liques, també continuaran frenant la producció, almenys durant la primera meitat de l’any. Finalment, però no per això menys important, es preveu que els preus de l’energia es mantinguin elevats més temps del que s’havia pronosticat a la tardor, de manera que continuaran llastant l’economia i pressionant la inflació a l’alça.

Aquesta previsió considera que l’efecte de l’onada de contagis actual en l’economia durarà poc. L’activitat econòmica tornarà a agafar embranzida també a mesura que es normalitzi la cadena de subministraments i es moderin les tensions inflacionistes. Més enllà de les turbulències a curt termini, els fonaments que en què s’assenta la fase de creixement actual es mantenen ferms. El mercat de treball —que continua millorant—, l’elevada taxa d’estalvi de les famílies, les condicions de finançament —que encara són favorables— i el desplegament ple del Mecanisme de Recuperació i Resiliència sostindran una fase expansiva prolongada i sòlida.

Revisió a l’alça de les perspectives d’inflació

La projecció de la inflació s’ha revisat a l’alça de manera considerable respecte de les previsions de la tardor. Aquest canvi reflecteix la repercussió dels preus elevats de l’energia però també les tensions inflacionistes que han anat creixent en altres categories de mercaderies d’ençà de la tardor.

Després d’assolir una taxa rècord del 4,6 % el quart trimestre de l’any passat, es preveu que la inflació a la zona euro arribi al màxim del 4,8 % el primer trimestre del 2022 i es mantingui per sobre del 3 % fins al tercer trimestre de l’any. A mesura que desapareguin les tensions provocades per les limitacions del subministrament i els preus elevats de l’energia, es calcula que la inflació baixarà al 2,1 % l’últim trimestre de l’any i que durant tot el 2023 es mantindrà per sota de l’objectiu del Banc Central Europeu del 2 %.

Globalment, es preveu que la inflació a la zona euro passi del 2,6% el 2021 (2,9 % a la UE) al 3,5 % el 2022 (3,9 % a la UE) i baixi fins a l’1,7 % (1,9 % a la UE) el 2023.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí