Entrevista en motiu del Dia Internacional de la Dona

Descarregar Pdf

 

En motiu del Dia Internacional de la Dona hem volgut entrevistar a Montse Larios, Directora de la Unitat de Biblioteca i Documentació des del desembre del 2019.

I això és el que ens ha explicat:

Per què creus que és important que se celebri el Dia Internacional de la Dona?

Posar una data internacional a un tema o un esdeveniment ajuda que hi hagi una voluntat global de pensar-hi, de commemorar, reivindicar i millorar. I aquesta és la intenció del 8 de març, reivindicació i millora de les condicions socials de la dona.

Creus que hi ha un estereotip lligat a les dones que dirigeixen?

Però, dones que dirigeixen, què? La política? Les empreses? Les institucions? La universitat? Però parlar d’estereotips penso que no aporta gaire cosa, ni debat. Posem-nos fites i comencem a treballar. Per posar un exemple que vaig llegir recentment (dades de l’any 2021), només 11 de les 50 universitats públiques tenien rectores, i si sumàvem les universitats públiques i privades (un total de 73) la xifra augmentava a 19 dones.

Hi ha alguna dona en especial que admiris?

M’agradaria parlar més d’un grup de dones (totes més grans que jo), que vaig conèixer ja fa un temps i que conformen un taller d’escriptura de la Gloria Martín. Amb elles he conegut dones, valentes, amb perfils personals molt diferents i una mica allunyades de les dones més properes a la meva família. I amb elles, he après a obrir-me, i parlar i escriure sobre molts temes (sentiments i relacions, sexe, addicions, violència…. ) A totes elles les admiro i estimo. Elles ja ho saben.

Al món acadèmic on treballes, què pot aportar la professió bibliotecària als professors i investigadors?

Penso que molt, els serveis que oferim des de la biblioteca, ja fa molt de temps que van més enllà dels espais, de les parets i de les prestatgeries de llibres.

Actualment, cal destacar entre els serveis que oferim a la comunitat universitària la formació en recursos i serveis (ara ja incorporats al format virtual), així com tot allò que oferim de suport a la docència i per a la publicació de la recerca, entre d’altres, així com l’aposta per l’accés obert, a través dels nostres repositoris.

Com exerceixes la direcció?

En els moments actuals, la gestió només es pot entendre com un treball en equip, en el qual totes les peces són importants i necessàries, des de la planificació, l’execució i la difusió i comunicació - que és una peça clau també tant a l’àmbit intern dins la mateixa unitat, com a la comunitat universitària en general.

Quin és el desafiament més gran?

En aquests moments, a banda del repte d’incorporar més personal en l’equip de les biblioteques, penso que el major desafiament és la velocitat en què tot canvia, el repte és l’adaptació.

Un altre desafiament, per tot el que oferim des de les biblioteques, és el de la formació contínua del personal, per poder tenir equip polivalents.

Creus que el lector es fa o neix?

Crec que el lector es fa. I no estem parlant només de contes, còmics o de llibres, del suport imprès. Actualment, les hores que passem a la pantalla, són també de lectura - una part almenys, compartida amb les sèries, o els jocs -  ja sigui amb el llibre electrònic o lectors, o bé a través de subscripció a blogs, notícies o a les mateixes xarxes socials.

Què en penses dels llibres electrònics? Creus que algun dia desapareixerà el paper?

Penso que no, el format paper no desapareixerà. Però efectivament, ara parlo de biblioteca universitària en general, en els darrers anys un indicador com el préstec de llibres impresos ha anat a la baixa, i la balança es decanta cap al suport electrònic (sobretot en matèries ciències i tecnologia, i no tant en ciències socials i humanitats.). Tenim evidències i estadístiques per confirmar l’ús dels recursos electrònics en el món acadèmic.

En quins projectes està treballant l’equip de Biblioteca i Documentació?

El projecte que estem finalitzant actualment és el de la implementació de la plataforma de serveis bibliotecaris, juntament amb la resta d’universitats catalanes. I un altre dels projectes que anem abordant és la de la transformació dels espais bibliotecaris, per tal d’adaptar-nos a les necessitats dels nostres usuaris, amb l’ampliació d’espais de treball. Prèviament, o alhora també estem revisant la col·lecció de les nostres biblioteques, per tal que sigui actual i pertinent, aplicant criteris de sostenibilitat,  alliberant fons als nostres magatzems, al GEPA o bé amb la baixa d’aquests, seguint criteris de la política de la col·lecció .

DE TU A TU...

  • Si poguessis tenir un superpoder, quin seria i per què?

La “super”visió per poder veure l’interior, conèixer i ajudar a les persones. De vegades, les presses i el dia a dia fa que no prestem atenció al que tenim més a prop.

  • Ens podries dir alguna cosa que has après recentment?

Recentment he visitat Madrid i he “descobert” quin és l’origen del nom del districte de Chamberí i del barri de Chueca.

  • Si solament et poguessis endur un llibre a una illa deserta...

L’Infinit dins d’un jonc d’Irene Vallejo.

  • Quina és l’obra mestra que saps que has de llegir i que sempre se t’ha resistit?

En general, la novel·la fantàstica, El Senyor dels Anells de Tolkien, per exemple.

  • Quin és el darrer llibre que has llegit?

Violeta de Isabel Allende.

  • El teu poeta de capçalera

En castellà, Machado, Luis García Montero i en català, Màrius Torres i Joan Margarit, entre d’altres.

  • Cantes a la dutxa?

No, mai. Prefereixo relaxar-me.

  • Quin va ser el primer disc que et vas comprar?

El del grup Parchís, després ja van venir Los Pecos, Miguel Bosé, etc.

  • Quin disc regalaries o recomanaries sempre?

Qualsevol de l’Elton John o de Sabina. Però si he d’escollir una cançó m’agrada “Eso que tú me das” de Jarabe de Palo.

  • On aniràs de viatge aquest estiu?

No ho sé encara, segurament a passejar per alguna ciutat d'Europa.

  • Quin és el teu menjar preferit? i el que menys?

El que més el salmó fumat i el que menys, el formatge.

  • Vas al cinema?

Confesso que molt poc.

  • Tens plantes a casa o ets mataplantes?

La veritat que molt poques, i alguna amb herbes aromàtiques que els hi calen poques atencions. i si alguna es marceix, doncs les porto a l'artista del meu pare, que me les revifa.

  • Tens un missatge per a nenes i dones joves?

Com va dir Picasso: “Que las musas te encuentren trabajando”.