Els eurodiputats reclamen mesures per protegir la salut mental

Descarregar Pdf

Els eurodiputats volen actuar perquè l'augment dels problemes de salut mental no es converteixi en la propera crisi sanitària.

Impacte de la pandèmia de Covid en la salut mental

La pandèmia i la posterior crisi econòmica han exercit una pressió enorme sobre el benestar dels ciutadans de la Unió, i han ocasionat més índexs d'estrès, ansietat i depressió. Tot i això, la salut mental no es tracta com una prioritat de la mateixa manera que la física, segons adverteix la comissió d'Ocupació i Assumptes Socials a l'informe sobre salut mental en el món laboral digital.

El text assenyala que el 64% dels joves d'entre 18 i 34 anys corria risc de depressió el 2021 a causa de les altes perspectives laborals, econòmiques i educatives, així com la soledat i l'aïllament social.

Més informació sobre l'acció de la UE a la salut pública

Prevenció dels problemes de salut mental relacionats amb la feina

La comissió d'ocupació demanda les institucions europees i els països de la UE a reconèixer els elevats nivells assolits pels problemes de salut mental a tota la Unió i es comprometin a emprendre accions que els evitin al món laboral digital. A més, destaca que cal eradicar la violència, la discriminació i l'assetjament a la feina.

L'informe fa una crida a la Comissió perquè proposi legislació que exigeixi l'establiment de requisits mínims per al treball a distància, sense menyscabar les condicions laborals dels teletreballadors. Podria incloure que la feina a distància sigui voluntari i garantir que els drets així com la conciliació laboral i familiar i la càrrega de treball i les normes de rendiment de les persones que treballen a distància són equivalents als dels treballadors presencials.

La comissió parlamentària d'Ocupació proposa que el 2023 sigui l'Any Europeu de la Bona Salut Mental.

El text recull la preocupació del Parlament sobre la salut mental, reiterada els darrers anys. En una resolució del juliol del 2020 sobre l'estratègia de salut pública de la UE després de la pandèmia de Covid-19, el Parlament va reconèixer la salut mental com un dret humà fonamental i va demanar un pla d'acció de la UE sobre aquest assumpte.

El 2021 va demanar el dret a desconnectar de la feina fora de l'horari laboral sense conseqüències negatives.

Propers passos

Els eurodiputats debatran i votaran l'informe sobre la salut mental al món digital del treball durant la sessió plenària del 4 al 7 de juliol.

Accés a l'article complet