Els eurodiputats demanen mesures més fortes i solidaritat

Descarregar Pdf

Els membres del PE i la primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas, van demanar dimecres al ple augmentar la defensa de la UE, reduir la dependència energètica i solidaritat amb Ucraïna.

En obrir el debat, la presidenta del PE Roberta Metsola va indicar: “Hem de reavaluar el paper d'Europa al nou món. Necessitem impulsar la inversió en defensa i tecnologies innovadores. És el moment de fer passos decidits per garantir la seguretat de tots els europeus. És hora de construir una veritable Unió de la Seguretat i la Defensa i reduir la dependència del Kremlin”.

Després de la invasió d'Ucraïna, Kallas, primera ministra d'un país que comparteix una frontera de gairebé 300 quilòmetres amb Rússia, va demanar reforçar la defensa de la UE i disminuir-ne la dependència energètica, mentre va assenyalar la importància de l'aliança de l'OTAN. A més, va reflexionar sobre la importància del futur d'Ucraïna: “Ens interessa que Ucraïna sigui més estable, més pròspera i que la seva solidesa estigui basada en l'Estat de dret. (…) Però no només és que ens interessi donar a Ucraïna una posició d'adhesió, sinó que és el nostre deure moral fer-ho. Ucraïna no està només lluitant per Ucraïna, sinó que també lluita per Europa”.

La primera ministra es va dirigir directament a la ciutadania russa, assegurant-li que la UE no està actuant contra ells, sinó que les mesures intenten aïllar el president Putin i el seu Govern. "Continuem esperant una Rússia democràtica i estable, que sigui respectuosa amb els seus veïns i estigui regida per l'Estat de dret", va afirmar.

L'Alt Representant de la Unió per Afers Exteriors i Política de Seguretat i vicepresident de la Comissió Europea, Josep Borrell, va indicar que hem entrat en una nova era i que les conseqüències d'aquesta guerra modelaran les polítiques europees per als propers anys i dècades. “Defendre els nostres valors liberals no serà possible llevat que hi hagi un compromís polític i ciutadans disposats a pagar-ne un preu. Seran paraules buides, tret que estiguem disposats a actuar, a estar més units, a estar més coordinats i a pagar l'inevitable preu que comporta qualsevol tipus de canvi estructural", va sostenir.

Nota de prensa. Parlament Europeu