El cost de la vida és la principal preocupació dels ciutadans europeus
Descarregar PdfEl Parlament Europeu publica avui l'enquesta postelectoral que analitza les motivacions per anar a votar a les eleccions del juny i les prioritats dels ciutadans.
L'augment dels preus i del cost de la vida (42%) i la situació econòmica (41%) van ser les raons principals que van motivar els ciutadans europeus a votar a les eleccions del juny. A més, un terç dels enquestats que van votar (34%) afirma que la situació internacional va ser la raó per anar a votar, mentre que el 32% fa referència a la defensa de la democràcia i l'estat de dret. Els ciutadans enquestats que no van votar també asseguren que, si haguessin participat en els comicis, ho haurien fet motivats pel cost de la vida (46%) i la situació econòmica (36%).
En el cas dels ciutadans espanyols, la situació econòmica (46%) i la pujada de preus i el cost de vida (35%) van ser els principals motius per anar a les urnes, seguits de la protecció social, el benestar i l'accés a la sanitat (32%); i la democràcia i l'estat de dret (31%). Els espanyols que no van votar el juny del 2024 afirmen que els principals temes que els haurien animat a votar també són la situació econòmica (41%) i la pujada de preus i el cost de vida (35%).
La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha afirmat sobre els resultats: «El mes de juny passat, els ciutadans de tot Europa van fer sentir la seva veu en registrar-se la participació més gran en les eleccions al Parlament Europeu dels últims 30 anys. Ens van donar un mandat per actuar, oferir respostes i solucions i marcar una diferència positiva a les seves vides quotidianes. Complirem. Durant les properes setmanes, el Parlament Europeu examinarà la nova Comissió Europea per assegurar-se que aborda les qüestions prioritàries per als ciutadans: el cost de la vida, la situació de la nostra economia, la democràcia, l'estat de dret, la migració i la seguretat. El Parlament Europeu continuarà treballant perquè l’opinió dels ciutadans es tingui en compte a la UE».
Alt suport a la UE i confiança en la democràcia parlamentària
El suport a la UE continua sent alt, malgrat els problemes econòmics. Els resultats de l'enquesta indiquen que els ciutadans europeus són optimistes sobre el futur de la UE (65%) i que continuen tenint una impressió positiva de la Unió (48%; només un 16% diu que en té una imatge negativa). La pertinença a la UE també es valora positivament. Set de cada deu europeus (70%) pensen que el seu país s'ha beneficiat de pertànyer a la Unió, xifra que s'ha mantingut estable els darrers anys. Al conjunt de la UE, hi ha quatre raons principals per les quals es considera beneficiosa aquesta pertinença: l'augment de la cooperació entre els estats membres (36%), la protecció de la pau i el reforç de la seguretat (32%), la contribució de la UE al creixement econòmic (28%) i la creació de noves oportunitats laborals (24%).
Per part seva, la majoria de ciutadans espanyols es mostra optimista sobre el futur de la UE (72%), una xifra set punts per sobre de la mitjana europea. A més, el 45% té una imatge positiva de la UE, en comparació només a un 12% que en té una imatge negativa. A Espanya, gairebé el 80% dels ciutadans creuen que pertànyer a la UE ha beneficiat el país (79%, nou punts percentuals més que la mitjana europea). Així mateix, les quatre raons principals per les quals es considera beneficiosa la pertinença d'Espanya a la UE són la contribució al creixement econòmic (38%), la generació de noves oportunitats laborals (28%), la millora de la cooperació entre Espanya i el resta dels estats membres (27%) i la millora del nivell de vida dels ciutadans (25%).
Un paper més important del Parlament Europeu
La confiança en la democràcia parlamentària europea és especialment alta a l'inici de la desena legislatura del Parlament Europeu: el 42% dels ciutadans europeus té una imatge positiva del Parlament Europeu, la dada més alta de la història.
A Espanya, el 38% dels ciutadans considera positiva la imatge del Parlament Europeu, sis punts més que el febrer/març del 2024. A la pregunta de si els agradaria que el Parlament Europeu tingués un paper més important, el 70% dels espanyols responen que sí (el 43% en el cas de la UE).
Els europeus van confirmar el seu suport a la democràcia de la UE a les eleccions del juny. La participació va ser del 50,74%, la més alta en 30 anys i semblant a la del 2019. Va augmentar en 16 dels 27 estats membres, en comparació amb les eleccions prèvies (2019). El 56% dels ciutadans opina que la seva veu compta a la UE, un augment de vuit punts en comparació del febrer/març del 2024 (48%).
La participació a Espanya va ser del 46,39% a les eleccions del mes de juny passat. A les eleccions de 2019, les quals van coincidir amb comicis municipals i autonòmics a la majoria del país, la participació va ser del 60,73%. Pel que fa al 2014, quan només es van celebrar eleccions europees, la participació ha augmentat el 2024 en gairebé tres punts (2014: 43,81%). A més, segons el 52% dels enquestats espanyols, la seva veu compta a la UE, fet que suposa un increment de 14 punts percentuals respecte a l'Eurobaròmetre de primavera d'aquest any.
Metodologia
L'enquesta de l'Eurobaròmetre Postelectoral del Parlament Europeu 2024 va ser realitzada per l'agència de recerca Verian (abans Kantar Public) entre el 13 de juny i el 8 de juliol del 2024 als 27 estats membres de la UE. L'enquesta es va fer cara a cara i amb entrevistes per vídeo (CAVI), utilitzades de manera addicional a Txèquia, Dinamarca, Finlàndia i Malta. En total es van fer 26.349 entrevistes. Els resultats de la UE es van ponderar en funció de la mida de la població de cada país. A més de la ponderació basada en variables sociodemogràfiques (ponderacions posteriors a l'estratificació en funció del sexe i l'edat, la regió i la urbanització), els resultats de totes les preguntes relacionades amb les eleccions europees en aquesta enquesta es van ponderar en funció de la participació electoral nacional.
L'anàlisi d'aquesta enquesta postelectoral suggereix que votar a les eleccions europees s'ha convertit en un hàbit per a molts ciutadans. Preguntats per la raó del seu vot, el 46% dels votants europeus afirma que ho fa sempre, mentre que el 42% diu que és el seu deure com a ciutadans i el 20% declara que vol donar suport al partit polític amb què simpatitza. La decisió sobre qui votar a les eleccions europees del 2024 es va basar principalment en la proximitat de les propostes dels partits a les idees i valors dels votants. El 47% dels votants va afirmar que la raó per la que va triar un determinat partit va ser per les seves propostes en temes europeus, quatre punts percentuals més que el 2019.
Preguntats per les causes per les quals van votar, els enquestats espanyols han respost que voten sempre (57%) com a primera raó, 16 punts percentuals més que a l'enquesta de juny de 2019. Com a segon motiu, els espanyols afirmen que és la seva obligació com ciutadans (41%) i, en tercer lloc, perquè consideren que votant a les eleccions europees poden canviar les coses (20%). Així mateix, la decisió sobre qui votar en les darreres eleccions es va basar principalment en la tradició de votar aquest mateix partit (53%); seguit de la proximitat de les propostes sobre Europa del partit amb les idees dels votants (37%) i la proximitat de les propostes del partit sobre assumptes nacionals amb la ideologia dels seus votants (36%).
Els resultats complets es poden consultar aquí.
(Font: Parlament Europeu)