El Parlament Europeu critica amb vehemència la llei hongaresa

Descarregar Pdf

El Parlament condemna en els termes més durs la recent llei anti-LGBTIQ aprovada a Hongria i el desmantellament de la democràcia i l'Estat de dret al país.

  • La nova llei hongaresa suposa una «violació manifesta dels valors, principis i el Dret de la Unió»
  • Censura política i desmantellament gradual dels drets fonamentals a Hongria
  • La Comissió i els Estats membres han de prendre mesures legals immediates
  • Interrupció dels fons europeus si es veuen afectats per legislació nacional contrària als valors de la UE

En una resolució aprovada dijous amb 459 vots a favor, 147 en contra i 58 abstencions, els eurodiputats assenyalen que la llei hongaresa suposa una violació manifesta dels drets fonamentals recollits en la Carta dels Drets Fonamentals de la UE, els Tractats i la legislació sobre mercat interior.

Un nou atac contra la democràcia, l'Estat de dret i els drets fonamentals

La Cambra posa l'accent que aquest no és un cas aïllat, sinó que constitueix «un altre exemple deliberat i premeditat del desmantellament gradual dels drets fonamentals a Hongria», on les campanyes de desinformació i la LGBTIQ-fòbia organitzades i promogudes per l'Estat s'han convertit en instruments per a la censura política. Aquestes violacions dels drets humans són «part d'un projecte polític més ampli encaminat al desmantellament de la democràcia i l'Estat de dret», inclosa la llibertat de premsa, i han de considerar-se una violació sistèmica dels valors de la UE.

Recents manifestacions d'aquest problema inclouen la modificació de la Constitució per especificar que «la mare és una dona i el pare és un home», i la prohibició de facto del reconeixement jurídic del gènere per a les persones transgènere i intersexuals. En aquest context, els eurodiputats declaren el seu compromís indestructible amb la defensa dels drets dels nens i recalquen que la tolerància, l'acceptació i la diversitat han de ser principis rectors a l'hora d'assegurar el respecte de l'interès superior dels menors.

Comunicat de premsa. Parlament Europeu