El Consell i el Parlament arriben a un acord per simplificar i reforçar la normativa actual de fitosanitaris

Descarregar Pdf

La Presidència del Consell i els representants del Parlament Europeu han aconseguit un acord provisional sobre una revisió específica del Reglament (UE) 2016/2031, també conegut com a Reglament Fitosanitari. El propòsit d'aquesta revisió és millorar i racionalitzar l'aplicació i el compliment del Reglament.

Principals elements de l’acord provisional

El text provisionalment acordat reflecteix els objectius generals de la proposta de la Comissió. Més concretament, el Reglament revisat té per objecte:

  • millorar els procediments per determinar quins són els vegetals d'alt risc i incloure'ls a llistes, així com per presentar i examinar les sol·licituds de països no pertanyents a la UE perquè s'estableixin excepcions temporals als requisits d'importació;
  • aclarir les mesures per a les plagues que es puguin considerar plagues quarantenàries, però que encara no s'hagin avaluat completament;
  • racionalitzar i simplificar les obligacions d'informació, gràcies a una digitalització més gran, cosa que ajudarà a limitar els tràmits burocràtics tant per a les autoritats competents com per als operadors.

Equip d'emergències fitosanitàries

Els dos col·legisladors han millorat encara més la proposta de la Comissió en preveure la creació d’un equip d’emergències fitosanitàries de la Unió.

Aquest equip estaria compost per experts que nomenaria la Comissió a partir de les propostes dels Estats membres. Es tractaria d'experts en diferents especialitats en l'àmbit de la fitosanitat capaços de donar ajut en cas que apareguin nous brots de plagues a la UE.

A més, podrien prestar ajuda urgent als tercers països limítrofs i facilitar coneixements especialitzats si apareguessin brots que poguessin afectar la UE, quan així ho sol·licitin un o diversos Estats membres.

Programes plurianuals de prospecció

Per tal de racionalitzar les obligacions d'informació, els col·legisladors van acordar perllongar la durada dels programes plurianuals de prospecció, que ara s'haurien d'establir per un període de cinc a deu anys, en lloc dels cinc a set anys actuals, cosa que ajudarà a reduir les càrregues administratives de les autoritats competents.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (font: Consell de la Unió Europea)