El Consell de la UE adopta una posició sobre normes actualitzades

Descarregar Pdf

El Consell ha adoptat la seva posició (mandat de negociació) sobre el Reglament sobre Seguretat de les Joguines, que actualitza les normes per protegir els menors dels riscos associats a l'ús de joguines. Si bé la legislació actual situa les normes de la UE sobre seguretat de les joguines entre les més estrictes del món, el Reglament proposat té per objecte augmentar la protecció davant de les substàncies químiques nocives (per exemple, els alteradors endocrins) i reforçar les normes execució amb un nou passaport digital de productes.

La posició del Consell dona suport als objectius generals de la proposta, però introdueix diverses millores per aclarir les obligacions dels operadors econòmics i els mercats en línia; estableix el contingut del passaport digital de productes i els advertiments i augmenta el nombre de substàncies la presència de les quals a les joguines queda prohibida. 

El mandat de negociació avui adoptat estableix la posició del Consell sobre una proposta presentada per la Comissió el juliol de 2023. La proposta de la Comissió d'un Reglament sobre Seguretat de les Joguines té per objecte actualitzar la Directiva vigent amb mesures per augmentar la protecció davant als productes químics nocius, ampliant la prohibició de productes carcinògens, mutàgens i tòxics per a la reproducció (CMR) a altres productes químics perillosos, com els alteradors endocrins i els productes químics que afecten el sistema respiratori o altres òrgans.

La legislació proposada aspira a reduir el nombre de joguines no conformes i no segures al mercat de la UE consolidant el compliment dels requisits legals, en particular per a les joguines importades. La proposta de la Comissió introdueix un passaport digital del producte que inclou informació sobre la seguretat de la joguina, de manera que les autoritats de control fronterer puguin escanejar tots els passaports digitals servint-se d'un nou sistema informàtic. La Comissió podrà actualitzar el Reglament i ordenar la retirada del mercat de determinades joguines si en el futur sorgissin nous riscos no previstos al text actual.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Consell de la Unió Europea)