Directrius actualitzades sobre els menors i els conflictes armats

Descarregar Pdf

El Consell ha adoptat unes Directrius de la UE actualitzades sobre els menors i els conflictes armats, que es van adoptar per primera vegada el 2003 i posteriorment es van actualitzar el 2008, i ha adoptat unes Conclusions sobre això.

El Consell està profundament preocupat per l'augment de les violacions dels drets dels menors en el context dels conflictes armats, cosa que es veu agreujada per la proliferació de guerres, com la guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna i la deportació il·legal i el trasllat forçós de menors ucraïnesos.

Els menors es veuen molt afectats pels conflictes armats. A gairebé totes les zones de conflicte del món —des del Sahel o Àfrica central i oriental fins al Pròxim Orient i l'Àsia—, els menors representen la meitat de la població afectada. S'enfronten a la violència, les lesions i la mort, el reclutament, els desplaçaments i el desarrelament, la interrupció de l'educació, la manca d'atenció sanitària i els traumes físics i mentals de llarga durada. A més, la naturalesa canviant dels conflictes, de les tàctiques i de l'armament ha multiplicat els riscos per als menors i la població civil en general.

L'últim informe anual del secretari general de les Nacions Unides sobre els nens i els conflictes armats apunta a un augment del 21% de les violacions greus contra menors en situacions de conflicte el 2023, i les xifres més altes s'han registrat a Israel i als Territoris Palestins Ocupats, així com a la República Democràtica del Congo, Myanmar, Somàlia, Nigèria i Sudan.

Amb el suport adequat i oportú, els menors es poden recuperar de situacions extremes i tirar endavant. La protecció, la recuperació i la reintegració són essencials per a la pau i la seguretat a llarg termini, així com per al desenvolupament sostenible.

Les Directrius de la UE actualitzades sobre els menors i els conflictes armats, adoptades avui pel Consell, tenen per objecte reforçar la contribució de la UE al respecte, la protecció i el compliment dels drets dels menors als conflictes armats i altres situacions de violència armada per part d'organitzacions terroristes o criminals, a escala mundial. Adopten un enfocament sòlid, global i holístic i serviran de marc operatiu per a tots els Estats membres i les institucions de la UE que treballen en aquest àmbit.

Les Directrius de la UE actualitzades tenen per objecte tenir en compte els nous avenços -per exemple, l'augment de les amenaces derivades sobretot de l'ús de noves tecnologies i l'ús indiscriminat d'armes explosives a zones poblades- i adaptar plenament l'enfocament de la UE al marc establert pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides per mitjà de resolucions successives, en particular «les sis violacions greus dels drets de la infància en temps de guerra». També reforcen l'adequació i cooperació de la UE amb el mandat del secretari general de les Nacions Unides i el seu representant especial per a la Qüestió dels Infants i els Conflictes Armats.

La protecció dels menors afectats per conflictes armats ha de continuar sent un pilar central dels programes de drets humans, de pau i seguretat, de prevenció dels conflictes, de consolidació de la pau, de desenvolupament i ajuda humanitària.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Consell de la Unió Europea)