Dinamarca assumeix la presidència de torn del Consell de la UE
Descarregar Pdf- A partir d’avui, 1 de juliol, Dinamarca pren el relleu a Polònia i presidirà, per vuitena vegada, la presidència del Consell de la Unió Europea fins el 31 de desembre de 2025.
La Unió Europea s'enfronta a un nou ordre internacional marcat per la incertesa, la competència estratègica i econòmica global i els nivells creixents de conflicte. És per això que la UE ha de ser capaç d'actuar pel seu compte. Sota el lema "Una Europa forta en un món canviant", el programa de la Presidència danesa treballarà per garantir que la UE assumeixi la responsabilitat de la seva pròpia seguretat alhora que reforça la seva competitivitat. Sobre la taula de l'agenda de la Presidència danesa, la transició verda tindrà un pes important per anar de la mà de la construcció d'una Europa més segura i competitiva. D'aquesta manera, la nova Presidència del Consell tindrà dues prioritats generals: la seguretat i la competivitat verda.
Una Europa segura
Els esdeveniments internacionals requereixen que la UE esdevingui un actor geopolític més fort i que el 2030, la UE sigui capaç de defensar-se. Això significa assumir la responsabilitat de la seva pròpia seguretat i de la euroatlàntica, treballant estretament i en complementarietat amb l'OTAN. La guerra de Rússia contra Ucraïna ha demostrat la necessitat urgent que la UE acceleri el desenvolupament de la indústria i la producció de defensa europea. La Presidència danesa treballarà per garantir que la UE pugui protegir els interessos europeus enfortint la seva resiliència, robustesa i dissuasió contra les amenaces complexes i híbrides.
La Presidència també treballarà en solucions noves i innovadores per controlar la migració irregular i reduir les arribades a la UE. La UE ha d'augmentar la resiliència democràtica mitjançant iniciatives com ara un Escut Europeu per a la Democràcia. Això implica promoure l'alfabetització digital, assegurar un marc sòlid per a uns mitjans de comunicació lliures i fiables i regular els gegants tecnològics per garantir que assumeixin la responsabilitat. Això s'aplica a la lluita contra la desinformació, així com a la protecció dels infants i joves en línia.
La Presidència intentarà enfortir la influència geopolítica de la UE i les relacions globals mitjançant la construcció d'associacions integrals i igualitàries amb tercers països. Els desenvolupaments geopolítics actuals destaquen la necessitat d'una ampliació de la UE. Una ampliació ambiciosa i basada en el mèrit mirarà de garantir una UE enfortida geopolíticament en matèria de seguretat econòmica, millorant la comprensió dels riscos específics relacionats amb les infraestructures crítiques, les dependències, les cadenes de subministrament, la seguretat tecnològica i les fuites d'informació.
Una Europa competitiva i verda
L'augment de la competència mundial requereix una acció conjunta i nacional específica per impulsar la competitivitat de la UE. És per això que es tiraran endavant reformes que millorin les condicions perquè les empreses creixin i reforcin els seus requisits previs per innovar i invertir en noves tecnologies, habilitats, producció i llocs de treball. La transició verda pot i ha d'impulsar el creixement, i les polítiques climàtiques i energètiques continuaran estretament vinculades a la política de competitivitat.
La Presidència treballarà per un pressupost de la UE financerament responsable que ofereixi una resposta centrada, senzilla i eficaç als reptes estratègics de la UE. La Presidència donarà alta prioritat a les propostes de simplificació de la Comissió i promourà mesures per garantir una millor regulació a les formacions del Consell. La Presidència contribuirà a reforçar el mercat únic, fomentar la innovació i desenvolupar la Unió d'Estalvis i Inversions i també donarà suport a polítiques i reformes econòmiques sòlides als estats membres.
Per l'executiu danès, la UE ha de garantir la lliure i justa circulació, unes condicions de treball dignes i un entorn de treball segur i saludable. La Presidència danesa treballarà per ampliar la xarxa d'acords comercials de la UE amb socis estratègics. La transició verda s'ha de continuar de manera que es mantingui el nivell d'ambició i, alhora, es doni suport a la competitivitat de la UE, la seguretat del subministrament i es garanteixi la independència d'Europa de l'energia russa. S'impulsarà un marc climàtic i energètic rendible que doni suport a la producció europea d'energia neta.
El Consell de la UE: una Presidència rotatòria
Els estats membres de la UE assumeixen la Presidència del Consell, per torns de sis mesos de gener a juny i de juliol a desembre. Durant un semestre, l'Estat de torn presideix les sessions a tots els nivells del Consell, contribuint a garantir la continuïtat del treball de la UE en aquesta institució. Els Estats membres que exerceixen la Presidència col·laboren estretament en grups de tres, anomenats Trios. Aquest sistema va ser instaurat pel Tractat de Lisboa el 2009. El Trio fixa els objectius a llarg termini i elabora un programa comú amb els temes i principals assumptes que abordarà el Consell en un període de 18 mesos. D'acord amb aquest programa, cada un dels tres països elabora el seu programa semestral amb més detall. El Trio actual està integrat per les Presidències de Polònia, Dinamarca i Xipre, que començarà l'1 de gener de 2026.
Simplicitat i funcionalitat
La identitat visual reflecteix l'èmfasi del disseny danès en la simplicitat, la funcionalitat i la claredat estètica. El logotip és obert a la interpretació i dona espai al diàleg, uns valors que ressonen amb el paper de Dinamarca com a nació del disseny i el seu enfocament de la cooperació internacional. Al centre del logotip hi ha el quadrat inclinat i els colors, que són variacions dels tons blaus clàssics de la UE i l'icònic vermell de la bústia danesa. Aquest logotip serveix com a metàfora visual del compromís de Dinamarca amb la UE: fort en els seus fonaments, però sempre obert a noves perspectives i possibilitats.
El 3 de juliol, la primera ministra danesa Mette Frederiksen i tot el govern danès donaran la benvinguda al Col·legi de la Comissió Europea.
Més informació
Lloc web de la Presidència danesa
Sobre la Presidència rotatòria de la UE
(Font: Comissió Europea)