Dia Internacional de les Dones

Descarregar Pdf
Diadelesdones
Núria Otero, Carla Moreno i Patrícia Vergara

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones volem conèixer l’opinió de les tres companyes “més joves” que formen part de l’equip de Biblioteca i Documentació. Elles conformen la Generació Y o també coneguda com a millennials.

Hem parlat amb la Núria Otero, la Patrícia Vergara i la Carla Moreno, i això és el que ens han respost:

  • De petita somiaves en ser bibliotecària?

Carla: No ben bé, jo volia ser escriptora i estar rodejada de llibres, llegia molt. Al final he aconseguit una d’aquestes dues coses, l’altra es va quedar pel camí.

  • Quina va ser la motivació per treballar en el camp de la biblioteca i documentació?

Núria: La meva vocació va ser tardana, de fet la major part de la meva carrera professional s’ha desenvolupat en l’àmbit de l’arqueologia i la difusió del patrimoni. Això ha fet que mai m’hagi desvinculat de la ciència, els llibres i la recerca i m’ha fet experimentar la biblioteca des de diversos punts de vista. En primer lloc, com a estudiant, i més tard com a investigadora, aquests aprenentatges em van fer pensar que el meu perfil podria ser útil en l’àmbit de les biblioteques i  finalment vaig decidir fer el pas a l’altra banda del taulell.

  • Explica’ns que té d’especial la teva feina dins de la biblioteca.

Patrícia: Entre d’altres tasques gestiono la compra de nous documents juntament amb la cap de la biblioteca i també soc una de les persones encarregades de fer els cursos de formació que oferim a la comunitat universitària. Tot i que de les coses que més m’agraden potser és tenir contacte amb les persones atenent-les en persona al taulell i poder-les ajudar.

  • Creus que té impacte el treball que es fa a les biblioteques en la comunitat universitària?

Núria: A les biblioteques treballem molt encara que de vegades la nostra és una tasca invisible, especialment per als estudiants.  Posem molt d’esforç en fer arribar als usuaris el màxim nombre recursos d’informació al seu abast i no només parlem de quantitat sinó també de qualitat. Considero que la formació és una de les tasques que té més impacte, ja que fa que els usuaris esdevinguin autònoms i crítics davant l’allau d’informació disponible a internet, els dona eines per augmentar i la qualitat dels seus treballs acadèmics i fa que el personal de la biblioteca esdevingui visible adavant resta de la comunitat universitària.

  • Podries compartir alguna anècdota divertida o interessant que t’hagi passat en el teu lloc de treball?

Patrícia: Doncs després de gairebé 16 anys treballant a la biblioteca la veritat és que en tinc moltes per explicar, però si he triar una us explicaria que al llarg d’aquests anys ens hem anat trobant objectes ben curiosos oblidats pels usuaris. Per exemple un paquet de calçots cuits deixats en un dels armariets de consigna, pinces de depilar i unes ulleres de natació entre els llibres que ens tornen o un osset de peluix abandonat en una taula.

  • Com has vist evolucionar la tecnologia dins del camp de les biblioteques al llarg de la teva carrera professional?

Carla: La meva carrera professional no és molt llarga, així que no hi he vist massa canvi. Crec que les tecnologies ja fa anys que estan instal·lades en les nostres vides i en espais com les biblioteques.

  • Creus que la intel·ligència artificial influirà en el futur del treball bibliotecari?

Carla: Sí, i tant. La IA ja és a tot arreu i les biblioteques no ens en salvem. Això no té perquè ser dolent ja que pot ajudar a automatitzar algunes tasques rutinàries i millorar l’eficàcia dels serveis, però sempre comptant amb una supervisió humana, ja que aquest és el valor afegit que nosaltres, com a bibliotecàries, podem aportar.

  • Al teu criteri, quines són les habilitats que ha de tenir avui en dia un bibliotecari o una bibliotecària? 

Patrícia: Sobretot habilitat en la gestió de la informació, comunicació, gestió del temps, empatia i servei als usuaris, però potser la més important segons el meu criteri seria la capacitat d’estar disposat a aprendre i actualitzar-se de manera contínua perquè les biblioteques requereixen professionals que estiguin al corrent de les noves tecnologies relacionades amb la gestió de la informació, la gestió de recursos electrònics, etc.

  • El  8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones. Creus que les biblioteques contribueixen a la lluita per a la igualtat de gènere?

Núria: Les biblioteques són una eina molt important per ajudar a corregir les desigualtats ja que contribueixen a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes. En la societat en què vivim els estudis són un dels principals ascensors socials. Els serveis que es presten a les biblioteques ajuden a reduir l’escletxa entre els estudiants de diferents extraccions socials. En aquest sentit, les bibliotecàries som una peça més de l’engranatge d’aquest ascensor social que ha d’ajudar a que les dones i puguem viure en plena llibertat i igualtat.

De tu a tu

De tu a tu... Núria Carla Patrícia
Si pogués tenir un súper poder, escolliria... Poder viatjar en el temps Volar Curar qualsevol malaltia
Si marxés a una illa deserta, m'enduria... Tristos tròpics de Claude Lévi-Strauss El meu gos Un lector de llibres electrònics ple de llibres, per descomptat!
Una de les obres mestres que sé que he de llegir, però se'm resisteix El nom de la rosa, d’Umberto Ecco Em fa vergonya, però no he llegit el Quijote. També vaig ser incapaç d’acabar Lolita, de Nabokov. Doncs alguna del León Tolstoi, Anna Karenina o Guerra i Pau.
Des que treballo, el moment més divertit a la biblioteca ha estat quan... Un usuari es va quedar adormit i el sentia roncar des del taulell, estava tant bé fent la migdiada que sabia greu despertar-lo Hem celebrat alguna cosa amb els companys. Una vegada vam trobar un grup de noies tant tranquil·les fent-se la manicura
Per llegir, format paper o electrònic? Paper, sense dubte. Paper, tot i que l’electrònic és còmode per viatjar lleugera M’agrada de les dues maneres, però darrerament utilitzo més l’electrònic
El darrer llibre que he llegit La societat pal·liativa de Byung Chul Han Sanatorio, de Sarah Pearse Una novel·la titulada Los Ingratos de Pedro Simón, em va sorprendre molt gratament la veritat
Després d’un dia intens a la biblioteca, El meu plat preferit és... La pizza, en qualsevol de les seves formes i variants. Molt típic, una pizza o sushi La pasta en qualsevol de les seves versions
La teva mascota preferida... Team gats 100% Gossos, sempre Vam tenir dos gossets a casa quan ja era adolescent la Kiss i el Toy
Aquest estiu m'agradaria anar de viatge a... La costa Amalfitana Budapest Algun lloc tranquil i sense aglomeracions, amb això em conformo, tot i que sé que a l’estiu això és complicat.
La darrera pel·lícula que he vist al cinema ha estat... Barbie, em va sorprendre molt gratament Barbie, genial Hi vaig molt poc al cinema, però crec que la darrera que vaig veure al cinema va ser Oppenheimer
Quina sèrie ens recomanes per veure a les plataformes digitals? Joc de trons, Dark, The Office, la primera temporada de True Detective... impossible quedar-se només amb una... The leftovers Uff, m’encanten les sèries i en miro moltes, potser la que més m’ha agradat és This is us.
Si no hagués estat bibliotecària, m'hauria dedicat...  Segurament continuaria vinculada al món de l’arqueologia i la difusió del patrimoni. A alguna cosa que no m’hauria agradat tant com el que faig ara De petita sempre deia que volia ser mestra
El meu missatge per a nenes i dones joves és... Que no tinguin por de provar coses noves, d’equivocar-se i tornar a començar els cops que calgui, que la vida és plena d’oportunitats i que no només compta arribar a la meta sinó també tot el que aprenem pel camí. Tingues confiança en tu mateixa Cuideu-vos, respecteu-vos, parleu-vos bonic a vosaltres mateixes i als demés.