Convocatòria per valor de 120 milions d’euros per a projectes d’innovació urbana

Descarregar Pdf

La política de cohesió de la UE ajuda a innovar les nostres ciutats. Avui la Iniciativa Urbana Europea obre una segona convocatòria de propostes per valor de 120 milions d’euros per a projectes innovadors que desenvolupin i provin noves solucions.

La convocatòria busca projectes que impulsin una transformació efectiva en les ciutats, generin inversions i n’inspirin d’altres.

Els projectes han de girar entorn d’una de les tres prioritats següents:

  • ciutats més verdes: experimentar i aplicar solucions innovadores tangibles per a infraestructures verdes i blaves que donin resposta als reptes en matèria de biodiversitat, contaminació i clima;
  • turisme sostenible: impulsar la transformació verda i digital, la resiliència i la sostenibilitat a llarg termini en el sector turístic. Això es podria assolir diversificant els productes turístics, buscant una repercussió local positiva en termes socials i ambientals i millorant les connexions amb els municipis més petits i les zones més remotes;
  • aprofitar el talent en les ciutats que perden població: projectes pilot ubicats i integrats al municipi per provar noves solucions de retenció i atracció de talent. Això es podria assolir amb la implicació del teixit social del municipi i treballant les dimensions econòmica, social i ambiental de les conseqüències de la transició demogràfica.

El Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) finançarà el 80 % del cost dels projectes seleccionats. Cada projecte podrà rebre fins a 5 milions d’euros. Una part d’aquest finançament es destinarà a la transferència de solucions innovadores a d’altres ciutats europees perquè la repercussió sigui encara més gran, especialment en les ciutats i les regions que més necessiten una transformació urbana sostenible. Amb aquest objectiu, els ajuntaments que hagin rebut un ajut crearan partenariats de transferència amb tres altres ciutats a fi de replicar els projectes.

Es poden presentar a la convocatòria totes les ciutats de la UE, tant individualment com en grup. Les entitats que hi estiguin interessades poden inscriure’s a seminaris informatius i altres reunions planificades per a les properes setmanes. Se’n publicarà la informació al web de la Iniciativa Urbana Europea.

El termini per presentar candidatures acaba el 5 d’octubre de 2023.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí