Consells i recomanacions de la Comissió Europea

Descarregar Pdf

L’estiu és l’estació preferida de molts de nosaltres per viatjar, tant dins del país com a la Unió Europea o arreu del món. Amb l’objectiu que tots els ciutadans puguin gaudir de la gastronomia, qualitat de les platges i riquesa cultural dels països de la Unió, la Comissió Europea presenta les recomanacions següents.

Informa’t dels teus drets com a passatger

Segons la normativa de la UE, en cas de cancel·lació del bitllet de transport (aeri, ferroviari, amb autobús o amb transbordador) o del bitllet combinat per part del transportista, els passatgers tenen dret a triar entre un bo o el reemborsament en efectiu per valor del preu del bitllet.

Per poder consultar tota la informació relacionada amb incidències en els viatges, la Unió Europea disposa d’una aplicació (disponible per a iOS i Android), anomenada Els vostres drets com a passatger, que permet conèixer des del mòbil a què té dret el passatger en cas que sorgeixi algun problema durant el viatge, ja sigui un desplaçament amb vaixell, amb avió, amb tren, amb autobús o amb autocar.

Cancel·lació de vols després de la pandèmia

Durant els primers mesos de la pandèmia, les aerolínies van haver de cancel·lar molts vols. Al llarg de la crisi, la Comissió va deixar sempre clar que els drets dels consumidors continuaven sent vàlids i va recomanar que els estats membres creessin un sistema de bons atractius i flexibles per als vols cancel·lats.

El juliol del 2022 la Comissió i les autoritats nacionals de consum acaben de rebre la confirmació per part de setze grans companyies aèries europees, incloses Iberia i Vueling, que han reemborsat més de 500 000 bons de vol que havien imposat als consumidors pels vols cancel·lats durant la pandèmia de covid-19. Els reemborsaments són el resultat de la feina de la Comissió Europea i de la Xarxa de Cooperació de Protecció dels Consumidors.

Comunica’t sense patir pel preu

Des de 2017 els europeus podem viatjar a altres països de la UE sense haver de patir per factures excessives de les nostres línies de telefonia mòbil. Això és de resultes de la normativa europea que va eliminar els càrrecs d’itinerància, tant per a les trucades i els missatges com per a les dades d’internet.

Aquestes normes eren vàlides durant cinc anys i l’1 de juliol de 2022 ha entrat en vigor el nou Reglament que les prorroga fins el 2032. A més, amb aquesta nova normativa els viatgers ara tindran dret a la mateixa qualitat d’internet mòbil a l’estranger que la que tenen al seu país. Els operadors de serveis mòbils han de garantir que els consumidors tinguin accés a les xarxes 4G o 5G més avançades si estan disponibles en el lloc que visiten.

Informa’t de les novetats sobre la pandèmia de covid

Les últimes setmanes veiem un augment dels contagis arreu d’Europa. Les vacunes autoritzades continuen sent molt eficaces per reduir les hospitalitzacions, la gravetat de la malaltia i les morts relacionades amb la covid-19 en el context de les variants emergents.

L’11 de juliol d’enguany, en vista del ressorgiment de les infeccions per covid-19, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties i l’Agència Europea de Medicaments van recomanar que els estats membres posessin en marxa immediatament la segona dosi de reforç per als més grans de 60 anys, així com per a totes les persones vulnerables.

Abans de viatjar, pots comprovar la situació de la teva destinació amb Re-Open EU, que és la plataforma de la Comissió Europea —disponible també en format d’aplicació per al telèfon mòbil— on es pot consultar tota la informació sobre les restriccions en temps real o els requisits que cal complir per visitar un altre país de la UE. Re-Open EU és, en definitiva, un planificador de viatge que permet seleccionar el país d’origen i el de destinació i saber què fa falta per entrar en aquest últim.

Consulteu la notícia completa aquí (Representació de la Comissió Europea a Barcelona)