Com n’és de competitiva, la vostra regió?
Descarregar PdfLa Comissió ha publicat l’índex de competitivitat regional, una versió completament revisada d’una eina amb una llarga trajectòria que mesura diverses dimensions de la competitivitat en totes les regions de la UE.
Aquest índex de competitivitat regional 2.0 totalment revisat mostra que encara hi ha grans diferències entre les regions de la UE, però també que la competitivitat de les regions menys desenvolupades ha millorat. També indica que les regions d’Utrecht, Zuid-Holland i la regió parisenca d’Île-de-France són les regions més competitives de la UE.
Les regions menys desenvolupades escurcen distàncies
Entre les edicions de l’índex del 2016 i del 2022, en les regions menys desenvolupades ha millorat la competitivitat regional, mentre que els resultats de les regions de transició han estat més desiguals. Les regions més desenvolupades continuen encapçalant la classificació.
En tot cas, els valors més baixos continuen concentrant-se en les regions menys desenvolupades dels estats membres de l’est de la UE.
Totes les regions dels estats membres orientals de la Unió van millorar els resultats entre les edicions del 2016 i del 2019, mentre que en les regions del sud de la UE, que també presenten nivells relativament baixos de competitivitat, el rendiment va ser desigual. Entre les edicions del 2019 i del 2022, les regions més orientals de la UE van continuar escurçant distàncies, en particular les dels estats bàltics, Croàcia, Hongria, Polònia i Eslovènia. Ara bé, algunes zones de Txèquia, Romania, Eslovàquia i Bulgària es van distanciar encara més de la mitjana de la UE.
Al sud de la UE, les regions de Portugal, Espanya i gran part de Grècia han millorat el rendiment (si bé aquest últim país partia de nivells molt baixos), però la majoria de les regions d’Itàlia i Xipre s’han allunyat de la mitjana de la UE.
Les regions de les capitals gairebé sempre són les més competitives, però en els estats membres més competitius la diferència és més petita
La regió de la capital és la més competitiva en tots els estats membres excepte Alemanya, Itàlia i els Països Baixos. La diferència amb la resta de regions pot ser gran, i ho és especialment a França, Romania i Eslovàquia.
Els països més competitius tendeixen a presentar diferències més petites entre la regió de la capital i la resta de regions. Això palesa que les polítiques i inversions públiques han de promoure la convergència a l’alça, que ajuda les regions menys competitives a millorar el rendiment i escurçar distàncies alhora que garanteix que les regions més competitives continuïn prosperant.
Consulteu el comunicat de premsa complet aquí