Catalunya, primera regió d’Europa en nombre de pimes que capten fons europeus per a projectes d’innovació

Descarregar Pdf

En total, 246 pimes i startups catalanes han captat, en el període 2014-2020, 108 milions d’euros en el marc del programa SME Instrument de la Comissió Europea, segons dades d’ACCIÓ.

Catalunya és la primera regió d’Europa en nombre de pimes que han captat ajuts per a projectes d’innovació de la Comissió Europea. Segons dades d’ACCIÓ, en total, 246 petites i mitjanes empreses i startups catalanes han obtingut per concurrència competitiva 108 milions d’euros del programa SME Instrument de la Comissió, que va començar el 2014 i que va acabar l’any passat en el marc del programa Horitzó 2020.

ACCIÓ ha publicat aquestes dades en el marc de la inauguració de l’Horizon Europe Week, un conjunt de seminaris i tallers que tindran lloc aquesta setmana en format virtual per acostar les oportunitats de finançament de la Unió Europea a les empreses catalanes i que compta amb la participació d’Ignacio Baleztena, Team Leader Research & Innovation Outreach de la Comissió Europea.

Participació catalana a l’SME Instrument

Així, segons les dades publicades per ACCIÓ, tot i que Catalunya representa l’1,5% de la població europea, les 246 pimes catalanes suposen el 4,5% del total de les beneficiaries de tot Europa a l’SME Instrument. Catalunya se situa així en nombre d’empreses que han accedit a aquests ajuts per davant de Llombardia, Madrid, Îlle-de-France i Emilia-Romagna.

Per volum de finançament captat, els 108 milions d’euros que han aconseguit les pimes catalanes representen el 3,8% del total del pressupost concedit. D’aquesta manera, Catalunya ha concentrat el 27,7% del volum obtingut per Espanya i el 26,4% del nombre d’empreses.

Les 246 pimes catalanes que han captat fons de l’SME Instrument -que en global ha comptat amb un pressupost de gairebé 3.000 milions d’euros- han obtingut ajuts directes d’entre 50.000 euros i 2,5 milions d’euros per empresa per dur a terme estudis de viabilitat del seu pla de negoci o desenvolupar les proves pilot necessàries per portar la seva tecnologia al mercat.

Per accedir a aquest finançament, ACCIÓ –l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa- va ser nomenada per la Comissió Europea com l’organisme responsable a Catalunya d’analitzar les necessitats dels projectes d’innovació i facilitar serveis de coaching tan per ajudar les pimes catalanes a presentar les sol·licituds per accedir a l’ajut com per assessorar-les en el desenvolupament del projecte. ACCIÓ ofereix aquest servei d’assessorament com a membre coordinador a Catalunya de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN).