Catalunya i les Illes Balears s'uneixen a la Missió de la UE per a l’adaptació al canvi climàtic

Descarregar Pdf

En formaran part un total de 16 regions, províncies i municipis espanyols.

 La Comissió Europea ha anunciat el primer grup de 118 regions i municipis que participaran en la Missió de la UE per a l’adaptació al canvi climàtic, l’anomenada Missió Adaptació, que donarà suport al Pacte Verd Europeu i a l’Estratègia d’adaptació al canvi climàtic de la UE.

Aquestes regions i municipis signaran la Carta de la Missió en el primer Fòrum de la Missió de la UE per a l’adaptació al canvi climàtic del Comitè de les Regions. Disset altres empreses privades, centres de serveis , xarxes de recerca i grups d’acció local que treballen per millorar la resiliència climàtica subscriuran la Carta i obtindran la condició d’amics de la Missió. Els 118 signants provenen de divuit estats membres i hi ha sis parts més procedents de països associats o potencialment associats amb Horitzó Europa, el programa de recerca i innovació de la UE.

Des d’onades de calor mortals i sequeres devastadores fins a incendis forestals i costes en retrocés per la pujada del nivell del mar, el canvi climàtic ja passa factura a Europa i a tot el món. Afecta no només el medi natural i l’economia sinó també la salut dels europeus. Els fenòmens meteorològics i climàtics extrems són més freqüents i més greus, per la qual cosa cal que accelerem la recerca de solucions que reforcin la resiliència climàtica. La Missió Adaptació té l’objectiu de donar suport a almenys 150 regions i municipis per accelerar la transformació que els permeti assolir la resiliència climàtica com a tard l’any 2030. Ajudarà aquestes regions i municipis a entendre, anticipar i gestionar més bé els riscos climàtics, així com a desenvolupar solucions innovadores per augmentar la resiliència.

La Missió Adaptació rebrà 370 milions d’euros de finançament d’Horitzó Europa per al període 2021-23. Les accions de recerca i innovació se centraran en la reconstrucció de zones afectades per fenòmens meteorològics extrems, la recuperació de zones inundables, l’agricultura vertical, prototipus de models d’assegurances o la creació d’una ciutat «perfectament adaptada» que estigui preparada per resistir una tempesta o una onada de calor. També hi ha la possibilitat de generar iniciatives conjuntes amb altres programes i missions de la UE. La Missió, a més, ofereix oportunitats de treball en xarxa, intercanvi de bones pràctiques entre regions i ens locals i ajuda per implicar la ciutadania.

La Comissió i el Comitè de les Regions animen altres candidats de tots els estats membres a subscriure la carta. Això permetrà que les mesures d’adaptació tinguin la màxima implantació possible a Europa i obrirà el camí cap a un futur resilient al clima.

Consulteu el text complet de la notícia aquí