Brussel·les presenta mesures per gestionar i protegir el trànsit espacial

Descarregar Pdf

La UE posa en marxa un sistema de connectivitat per satèl·lit i intensifica l’acció en gestió del trànsit espacial per fer Europa més digital i més resilient

Avui la UE avança en les seves ambicions espacials amb la presentació de dues iniciatives: una proposta de reglament sobre una connectivitat espacial segura i una Comunicació conjunta sobre un plantejament de la UE per a la gestió del trànsit espacial. La tecnologia espacial és essencial per facilitar la nostra vida quotidiana i contribueix a un futur més digital, més verd i més resilient per al nostre planeta. El Programa Espacial de la UE, com a gran potència espacial que és, ja proporciona dades i serveis ben valuosos per a un ampli ventall d’aplicacions quotidianes, des del transport, l’agricultura i la resposta a les crisis fins a la lluita contra el canvi climàtic, per dir-ne algunes.

No obstant això, atesos els nous reptes i la creixent competència internacional, si volem continuar gaudint dels beneficis que reporta l’espai cal que la política espacial de la UE estigui en evolució i adaptació constants. Les iniciatives que presentem avui ajudaran a preservar l’eficiència i la seguretat dels nostres actius actuals alhora que es desenvoluparà tecnologia espacial europea d’avantguarda en benefici de la nostra ciutadania i la nostra economia.

Declaracions dels membres del Col·legi

La vicepresidenta executiva Margrethe Vestager ha declarat: «La tecnologia espacial és essencial per a la nostra vida quotidiana i per a la nostra seguretat. Les iniciatives que presentem avui garantiran una connectivitat segura i eficient en tot moment. Això beneficia tant la ciutadania com els governs i tindrà un paper clau en la transformació digital d’Europa. També ens farà més competitius. Espero que el plantejament de la UE per a la gestió del trànsit espacial i la tecnologia espacial garanteixin un ús segur i sostenible de l’espai a llarg termini.»

L’alt representant de la Unió per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, ha declarat: «L’espai està més concorregut que mai i això fa augmentar la complexitat i els riscos relacionats amb les operacions espacials. Per abordar aquest repte mundial, avui proposem un plantejament de la UE per a la gestió del trànsit espacial. Desenvoluparem capacitats concretes, establirem normes i col·laborarem amb els socis clau i en fòrums multilateral per garantir un ús segur i sostenible de l’espai. Si bé la gestió del trànsit espacial és una empresa civil, la seguretat i la defensa europees depenen d’un accés segur i autònom a l’espai.»

El comissari del Mercat Interior, Thierry Breton, ha declarat: «L’espai té un paper cada vegada més important en la nostra vida quotidiana, el nostre creixement econòmic, la nostra seguretat i el nostre pes geopolític. La nostra nova infraestructura de connectivitat proporcionarà accés a internet d’alta velocitat, farà de sistema de seguretat de la nostra infraestructura d’internet actual, augmentarà la nostra resiliència i la nostra ciberseguretat i donarà connectivitat a tot Europa i tot Àfrica. Serà un autèntic projecte paneuropeu que permetrà a moltes empreses emergents i a Europa en conjunt situar-se al capdavant de la innovació tecnològica.»

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí