Assistència als Estats membres afectats per catàstrofes naturals

Descarregar Pdf

Els representants dels estats membres al Comitè Especial d'Agricultura han donat suport a la concessió de més ajuda als països de la UE afectats per les recents catàstrofes naturals sense precedents a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

«La UE permet als Estats membres que disposen de fons de desenvolupament rural no utilitzats de l'anterior període de programació reaccionar amb rapidesa i flexibilitat davant els devastadors efectes de les catàstrofes naturals recents. Això permetrà als països de la UE utilitzar els fons de desenvolupament rural 2014-2020 no compromesos per recuperar-se i reconstruir, proporcionant ajuda d'emergència als pagesos, silvicultors i empreses afectats per catàstrofes relacionades amb el clima». István Nagy, ministre hongarès d'Agricultura

La proposta és una resposta directa a les recents catàstrofes relacionades amb el clima i es refereix a modificacions del reglament pel qual es regeix el FEADER. Quan el Reglament modificat s'adopti formalment i entri en vigor, els estats membres tindran més flexibilitat per proporcionar ajuda d'emergència als agricultors, silvicultors i empreses afectats per catàstrofes naturals.

Principals elements

Gràcies a la proposta, els estats membres podran reprogramar els fons del FEADER no compromesos que quedin del període de programació 2014-2020 per prestar ràpidament ajuda d'emergència als agricultors, silvicultors i petites i mitjanes empreses afectats per catàstrofes relacionades amb el clima ocorregudes l'1 de gener del 2024.

L'ajut podrà finançar-se al 100% amb fons de la UE no utilitzats del FEADER 2014-2020 i es prestarà en forma de quantitats a preu fet d'un màxim de 42 000 euros per beneficiari. La proposta no modifica els compromisos pressupostaris existents, cosa que significa que és neutra des del punt de vista pressupostari.

A més, els Estats membres disposaran de flexibilitat per introduir i reforçar mesures destinades a restablir el potencial de producció de les explotacions i boscos afectats.

 La proposta també redueix la càrrega administrativa tant per als beneficiaris de l'ajuda del FEADER com per a les administracions nacionals. Un cop adoptat el Reglament, els estats membres afectats hauran de decidir quants fons mobilitzaran per fer front a les catàstrofes recents, en funció de les necessitats específiques. A continuació, hauran de presentar les modificacions dels programes a la Comissió per a la revisió i l'adopció.

 

Pròxims passos

La proposta haurà de ser aprovada ara al Ple del Parlament.

A continuació, el Reglament serà adoptat formalment pel Consell, signat pels representants del Consell i del Parlament i publicat al Diari Oficial. Entrarà en vigor a la data de la seva publicació.

L'escàs temps transcorregut entre la publicació de la proposta per la Comissió (21 d'octubre del 2024) i la seva entrada en vigor prevista per a finals d'any demostra que les tres institucions s'han compromès a fer front amb rapidesa a les pèrdues d'ingressos que hi ha patint els agricultors i silvicultors europeus a causa de les recents i devastadores catàstrofes relacionades amb el clima. 

Més informació: Consell de la Unió Europea